הפסטיבלים בקיץ 2007 – Graspop
להוציא את הפסטיבלים בגרמניה, יש שיאמרו שזה המתרחש מדי שנה בבלגיה, בסופ"ש האחרון של חודש יוני, הוא אחד מהפסטיבלים הנחשבים במטאל וברוק הכבד.Graspop Metal Meeting אמנם החל כפסטיבל המתמחה בפופ עוד איי שם בשנת 1986, אך כיום, לאחר שינוי שם, הוא מארח כבר זאת השנה ה-12 את מיטב הלהקות מז'אנר המטאל ואף מרחיב לתחומים אחרים כמו אלטרנטיב, רוק וכד'. השנה, בין התאריכים ה-22 ל-24 ביוני, במקום בשם Dessel הממוקם לא רחוק במיוחד מבריסל, הפסטיבל מביא לנו שוב שילוב מעניין בין המיינסטרים לבין כמה סגנונות שעד כה לא קיבלו יחס מספיק חזק במקום הזה.
אם מסתכלים על התמונה הכללית, יהיה קשה למצוא ב-Graspop להקות על תקן מיוחד, אם זה איחוד היסטורי, שיתופי פעולה, או הופעה חד פעמית של איזה להקה נשכחת משנות ה-80, אבל, לפחות אפשר לומר שיש כאן הכל מהכל, החל מהרכבי פולק ועד לכמה אגדות מטאל של ממש, כמו למשל Iron Maiden שמתארחת בפעם המי-יודע-כמה בפסטיבל הזה, ואפשר לומר שהפכה כבר לאחת מ-"ענקיות הבית" שהפסטיבל מציג מדי שנה. מצד שני, יש פה דברים שאני בספק אם המטאליסט הממוצע שמע עליהם בכלל, ובלי להיות מתנשא, אני באמת תוהה מה לעזאזל עושה פה הרכב הפאנק Me First & The Gimme Gimmes… אבל זה אני, יש מצב שהם ענקיים לא פחות מ… טוב לא יודע, נעבור הלאה.
מידע כללי – Graspop Metal Meeting 2007
משך הפסטיבל: 3 יום.
במות: 4 במות, אחת מרכזית במתחם פתוח, 2 במות נוספות בתוך אוהלים, ועוד במה בשם Metal Dome שנמצאת ליד מתחם הקמפינג.
שוק מטאל: לא גדול במיוחד, וכולל שוק פנימי שהכניסה אליו בתשלום ומציע מגוון לא גדול של מוצרים. כמו כן יש שוק בחוץ שכולל בעיקר דוכני חולצות.
סדר הופעות: יהיה ניתן למצוא בהמשך באתר הרשמי.
משך זמן הופעה: בין 40 דקות להופעות רגילות, עד להופעות באורך של שעתיים (בעיקר ההדליינרים).
מחיר כרטיס: בין 69 יורו (ליום אחד) ל-120 יורו (לכל השלושה ימים) – כולל קמפינג, חניה, ונסיעה חופשית ברכבות בבלגיה ובהסעה לפסטיבל בין התאריכים ה-22 ל-25 ליוני.
הופעות מרכזיות
כפי שציינתי כבר, Iron Maiden פותחת את רשימת ההופעות כהדליינרית של יומו השני של הפסטיבל, וזאת לאחר שהופיעה כאן בשנת 2005. אחריה נמצאים כאן שמות של להקות המשתתפות במרבית הפסטיבלים המרכזיים השנה, כדוגמת להקת הפאוור Blind Guardian, או Therion שמגיעה עם צאת אלבומה המעולה Gothic Kabbalah, וכן Grave Digger שממשיכה לתת הבי מטאל בראש. Cannibal Corpse ,Vader ו-Slayer הן מצרך נפוץ למי שרוצה קיצוניות בפסטיבל שלו, ואילו Type O Negative כאן למי שרוצה להירגע (מעט). אפילו Children Of Bodom תופיע פה ותספק מנה גדושה של מטאל מלודי, ואילו Within Temptation תיתן מענה לכל מי שרוצה משהו יותר קליל. לבסוף, Zakk Wylde וחבורתו מלהקת המטאל הדורמי Black Label Society יספקו לכולם סיבה טובה לשתות, או לעשן – מה שבא בטוב.
הופעות ייחודיות
למרות ש-Graspop לא מציג להקות מיוחדות עד מאד, עבור קהל המטאליסטים הוא נותן את ההזדמנות הכי טובה לצפות בהרכבים מכל הספקטרום של ז'אנר הרוק הכבד והמטאל. הראשון מבין כולם ולא רק ברשימה שלי, אלא ממש, כאחד מאבות הז'אנר, נמצא Ozzy Osbourne בכבודו ובעצמו שמגיע עם להקתו (שבין השאר מונה את Zack Wylde הכישרוני) לקדם את אלבומו החדש שנקרא Black Rain. כמו כן, תגיע לפה אגדה לא פחות גדולה העונה לשם Heaven And Hell שלמעשה מאחדת בין חברי Black Sabbath לבין אחד מהסולנים הגדולים ביותר שלה (מלבד Ozzy), הלוא הוא Ronnie James Dio. ההרכב הוותיק, תחת השם החדש (שנבחר בגלל בעיית זכויות יוצרים) מבטיח לבצע את כל אותם להיטים של Black Sabbath מהתקופה בה Dio היה הסולן שלה – וזו צפויה להיות הופעה קלאסית בפני עצמה.
חכו רגע, תראו מי פה… מישהו שמע על Aerosmith? אני מניח שכן וגם אם לא, סביר להניח שבנבכי התת-מודע שלכם, אתם מכירים חצי מהדיסקוגרפיה של ההרכב בעל-פה. תאהבו אותם או תשנאו אותם, מדובר באחד מהרכבי הרוק שאי אפשר שלא לראות, ואפילו רק כדי להגיד שצפיתם בסטיב טיילר וחבורתו בזמן שהם מתחרעים על הבמה. חובה. אבל אם חשבתם ש-Ozzy או חברי Aerosmith הם בין הזקנים פה, בטח תשמחו לראות את חברי Thin Lizzy שעדיין בועטים כאילו הם לא חוגגים בקרוב 40 שנה וזאת למרות שהפסיקו לשחרר אלבומי אולפן עוד בשנות ה-80'. גם Velvet Revolver מראה פה נוכחות, למרות שהיא "יחסית" הצעירה מבין כל ענקיות הרוק הכבד, גם כבודה מונח במקומו, וזאת בזכות חברי ההרכב שמגיעים מלהקות כמו Guns N' Roses ו-Stone Temple Pilots.
במחלקה המטאלית יותר גם לא חסרים שמות, כאשר מייסדת הבלאק מטאל (אחת מהן), Celtic Frost, תתפוס נקודה חשובה, כשהיא תגיע לאחת מהופעות הפסטיבלים היחידות שלה הקיץ, וזאת לאחר האיחוד המוצלח שלה שהתקיים בשנה שעברה. בפאוור מטאל לעומת זאת תמצאו גם מספר להקות לא רעות, ביניהן Hammerfall – אחת מהמשפיעות על הז'אנר, המתוגברת בבסיסט-ישן חדש, ו-Sabaton – שהולכת ותופסת תנופה בזכות אלבומי הפאוור העוצמתיים שהיא שחררה בשנתיים-שלוש האחרונות. שתיהן, אגב, משוודיה, כמו גם Daniel Gildenlow וחברי להקת Pain Of Salvation, שבאה להרטיט את ליבם של כל חובבי הפרוג למיניהם. ולמי שתהה, גם חובבי הגות' ירטטו בזמן ש-Sirenia ו-Tiamat ינסו להתחבר לרגשות שלהם, כל אחת בדרכה שלה – ממש להזיל דמעה.
מי שמחפש קצת קצב, כיף ובלאגן, מוזמן לנסות לעמוד על הרגליים ביום השלישי של הפסטיבל בזמן שלהקות פולק\ויקינג כמו Turisas – שעומדת להוציא אלבום חדש – Finntroll – ששחררה בדיוק אלבום חדש – ו-Eluviete – שכובשת את אירופה בזכות אלבומה ה… אחרון – יעלו על הבמה אחת אחרי השנייה כדי לראות מי תצליח לגרום לאנשים בקהל להתעלף קודם, אם זה משתייה, ריקודים או שילוב של השניים. ולמי שמחפש לרוצץ ראשים סתם ככה, חברי Testament ו-Sadus (חלקם לשעבר) ישמחו לעשות זאת עם הרכב הבלאק הסימפוני Dragonlord שמהול קצת בת'ראש. Brutal Truth עם זאת, ישמחו לקחת את מה שנשאר מהגופות שלכם, ולאכול בלי מלח… לבסוף, להקת הדת'קור Chimaira תחייה אתכם מחדש עם שירים מאלבומה האחרון והקטלני Resurrection.
מצידו השני של המתרס, מייסדת ז'אנר הנו-מטאל Korn תגיע להופיע כאן ממש לפני שתשחרר את אלבומה השמיני במספר וכמו כן, חברותיה לז'אנר הרוק\קור למיניהן, Stone Sour ,Drowning Pool ,Papa Roach, Unearth האמריקאיות וגם Textures ההולנדית, יתחרו על הגובה אליו יצליחו להקפיץ את באי הפסטיבל. ולסיום, צפו פגיעה מסולן וגיטריסט הלהקות Soundgarden ו-Audioslave לשעבר, Chris Cornell, שפצח בקריירת סולו ממש לאחרונה, ואף כיכב בפס-קול של הסרט האחרון בסדרת ג'ימס בונד… או רייט.
הופעות נוספות
ולחשוב שהליינאפ של הפסטיבל עדיין לא נסגר במלואו… איך יישאר כוח ללהקות כמו Lamb Of God ו-Mastodon עם כל הגרוב שלהן, שלא לדבר על Atheist שתראה לכולם מטאל טכני במיטבו. ואם זה לא מספיק, איך אנשים ישרדו עוד מספר הרכבים מוכרים כמו Moonsorrow הפינים או Amon Amarth השוודים שהולכים שוב לכבוש את בלגיה ולהראות לכולם שהם עדיין הויקינגים ששולטים בשטח, שלא לדבר על Korpiklaani שנמצאים במסע כיבושים משל עצמם, בכל הנוגע למקומות בהם אפשר לשתות בירה בלי הפסקה. גם 1349 תהיה כאן עבור אלה שמעדיפים את הבלאק מטאל שלהם נע, ואילו Dimmu Borgir יכבדו אותנו עם שירי בלאק סימפוני מהיצירה האחרונה שלהם. מי אמר שתרבויות שונות לא נפגשות במטאל?
סיכום
למרות התחרות הקשה עם Hellfest שמתקיים באותם תאריכים בצרפת, פסטיבל Graspop Metal Meeting מציג שילוב שלא הרבה פסטיבלים המתמחים במטאל מביאים, אם זה חובבי הרוק הכבד, חובבי המטאלקור, חובבי המטאל המלודי ואפילו חובבי הפולק מטאל, יש כאן מספיק בכדי לרצות את כולם. מבחינה ארגונית הוא אולי לא ישתווה לביג קהונה כמו Wacken, אבל גם עם שימוש בתלושים לקניה, מתחם קמפינג שלא צמוד למתחם הפסטיבל, ועוד כמה שטיקים שרק בלגים יכולים לחשוב עליהם, הלהקות והקהל שפוקדים את הפסטיבל מדי שנה לא מתאכזבים בכלל. אני בכל אופן מחכה לראות אילו עוד להקות יאשרו את השתתפותן, אף על פי שהרשימה הנוכחית מספיקה בהחלט, ומי יודע, אולי יש סיכוי שיהיה זה הפסטיבל הצרפתי שיצטרך לחשוש מכמה אלפי אנשים שיבחרו להגיע דווקא לפה. וחוץ מזה, וופל בלגי זה ממש טעים.
** הערה: הנתונים המוצגים בכתבה תקפים לתאריך הפרסום ומקורם במידע שנאסף מ-30 פסטיבלים המתקיימים בחודשים יוני-יולי-אוגוסט. דברים עוד עלולים להשתנות ברגע האחרון, לכן מומלץ להתעדכן באתר הרשמי של הפסטיבל. **
[ לפורום פסטיבלים והופעות בחו"ל ]