קשה לומר שיש מישהו שלא שמע על פסטיבל Wacken Open Air, הרי הוא לא סתם מוגדר בפי הישראלים (לפחות) בתור "המְכָּה של המטאליסטים". הפסטיבל, המתקיים זאת הפעם ה-18 בין התאריכים ה-2 ל-4 לאוגוסט, בעיירה אשר על שמה הוא קרוי, Wacken, הממוקמת בצפון גרמניה – מושך אליו אלפי אנשים, שלא מגיעים אך ורק בגלל 80 הלהקות שהוא מציג מדי שנה. אם זה בזכות הארגון המצוין, שלל הפעילויות המתרחשות במתחם הפסטיבל, המטאל-מרקט המושקע או פשוט ההווי של עיירה שלמה שעוטה שחור, אנשים ממשיכים להציף את אדמות הפסטיבל מדי שנה בכמויות.

קשה לספור או אפילו לציין חלק מהלהקות הגדולות שביקרו בפסטיבל החל מ-1990 מכיוון שאין להקה אחת, חשובה יותר או פחות, שלא רוצה להגיע ולהופיע על אחת מהבמות של הפסטיבל. מה שמייחד את Wacken לעומת פסטיבלים אחרים, זה שהוא אך ורק דבק בתרבות המטאל, ותומך בכל אותן להקות ענקיות שעדיין לא הגיעו לרמה של קלאסיקות כמו Metallica או Iron Maiden. הפסטיבל לא מחפש להביא קהל בכוח, לא זורק כמויות של שמות מטורפים, אבל הוא מצליח להציג כזה מגוון של הופעות ייחודיות יותר מכל מקום אחר. בשורה התחתונה, Wacken Open Air כבר לא צריך להוכיח את עצמו לאף אחד. זה פסטיבל מטאל אמיתי.

מידע כללי – Wacken Open Air 2007
משך הפסטיבל: 3 יום (4 כולל פעילויות חוץ).
במות: 4 במות, 3 מרכזיות במתחם פתוח, במה נוספת הממוקמת באוהל.
שוק מטאל: קיים, ונמצא בראש הרשימה מבחינת היצע.
סדר הופעות: יהיה ניתן למצוא בהמשך באתר הרשמי.
משך זמן הופעה: בין 45 דקות להופעות יום, עד להופעות באורך של שעתיים.
מחיר כרטיס: 99 יורו – שכולל במחיר גם כניסה לקמפינג עם מכונית, את ה-"Metal Bag" שמלא במצרכים נחוצים לקמפינג על אדמת הפסטיבל ועוד צ'ופארים.

הופעות מרכזיות

כמו שציינתי, פסטיבל Wacken ידוע בעיקר בגלל ההופעות הייחודיות שלו, לכן גם הלהקות שבאות למקום כחלק מסיבוב פסטיבלים גדול, יכולות להביא הפתעה כזו או אחרת. עם זאת, אציין כאן את הופעותיהן של Blind Guardian – להקת הפאוור הענקית שהייתה בין הלהקות הראשונות שהכריזו על השתתפותן בפסטיבל, Immortal – אגדת הבלאק מטאל שהתאחדה בשנה שעברה והכריזה על Wacken כבין הופעותיה היחידות, Cannibal Corpse – שמקיימת את הבטחתה לאחר הביטול בשנה שעברה לחזור ולתת במלוא כוחות הדת' הברוטאלי, Grave Digger – שתספק לנו מנת הבי מטאל לפי הספר וכן Iced Earth שעד כה אישרה למספר מאד מצומצם של הופעות הקיץ והולכת להיות אחת מההדליינריות כאן.

הופעות ייחודיות

את הרשימה הארוכה נפתח בהופעות המשותפות, כאשר הראשונה היא של Rage – אחת מוותיקות ז'אנר הפאוור-ספיד מטאל – שתתן הופעה מיוחדת בשיתוף עם תזמורת ה-Lingua Mortis, תחת השם "Metal Meets Classic". הלהקה, אשר מקורה בגרמניה, כבר שיתפה פעולה בעבר עם תזמורת בכמה מאלבומיה, והשילוב החי על הבמה עתיד להיות אחד מהגדולים שהתרחשו בתולדות הפסטיבל. ואם אנחנו כבר בז'אנר הפאוור מטאל, מעריצי Helloween הוותיקים ישמחו לשמוע על שיתוף הפעולה בין סולן הלהקה לשעבר Kai Hansen (כיום ב-Gamma Ray) לבין להקת Stormwarrior הגרמנית, שהולכים לבצע את האלבום הבכורה הקלאסי של Helloween, הלוא הוא "Walls Of Jericho", במלואו.

במחלקת האיחודים, מלבד Immortal, תגיע לפסטיבל להופעה אקסקלוסיבית אגדת הת'ראש האמריקאית Sacred Reich. עם 4 אלבומים מלאים מאחוריה, הלהקה אשר תחל בחגיגות 20 השנה שלה בקרוב, עובדת בימים אלו על שחרור מחודש של כמה מאלבומיה הקלאסיים. כמו כן, עוד להקה שחוגגת לה 20… ו-5 שנים, היא Destruction הגרמנית, שתגיע לתת הופעה עם מיטב קלאסיקות הת'ראש שלה מכל הזמנים וכל האלבומים. אך מסתבר שיש להקה אף יותר וותיקה בשטח, Saxon שקיימת עוד משנת 1977, ועושה מטאל מסורתי כבר כ-30 שנה, תגיע לכבוד צאת אלבומה החדש The Inner Sanctum, ותהיה ההדליינרית בלילה הראשון של הפסטיבל שיקרא "A Night To Remember" בהופעה באורך שעתיים, שכמו שקרה בשנים קודמות, צפויות בה לא מעט הפתעות.

In Flames השוודית, היא אחת מהלהקות שכבר לא צריך להציג, במיוחד לחובבי הדת' המלודי (ואפשר לומר, גם לחובבי הניו-מטאל) והיא מגיעה לגרמניה לאחת מההופעות היחידות שלה במדינה, כמו גם Dimmu Borgir, שיוצאת השנה עם אלבום חדש בשם In Sorte Diaboli, שימשיך להוכיח שהיא אחת מלהקות הבלאק הסימפוניות המובילות בשטח. גם Lacuna Coil האיטלקית היא אחת מהמובילות, הן בתחום שלה המשלב בין מטאל גותי לבין ניו-מטאל על הצורה הטובה ביותר, והן בעולם כולו, עם הפריצה הגדולה של אלבומה הרביעי Karmacode שיצא בשנה שעברה ועד היום ממשיך להדהד בין המצעדים. ולמי שמחפש תירוץ הזוי במיוחד לפסטיבל, ישמח לראות שהלהקה שכולם אוהבים לשנוא, Lordi, שזכתה בתחרות הארוויזיון האחרונה ותגיע להופעה בלעדית בפסטיבל מטאל, עם כל התחפושות, שירי ההארד-רוק המפגרים וההמנון הנצחי של "Hard Rock Hallelujah".

גם את ההופעה של Enslaved הנורבגית לא רצוי להפסיד, ולא רק בגלל שזאת אחת היחידות שלה בקיץ, אלא בגלל שיש סיכוי קטן (למרות שאלבומה האחרון מוכיח אחרת) שחברי להקת הבלאק מטאל הזו יעלו על מוקד את חברי להקת האימו-קור Bullet For My Valentine, שמסיבה לא ידועה גם לוקחים חלק בפסטיבל. אם זה לא יעצור אותם, יש לנו פה גם את חברי Vital Remains האמריקאית (ביניהם Glen Benton, סולן Deicide), שעל פי עטיפת האלבום החדש שלהם, "Icons Of Evil", הם עלולים להיות לא פחות אכזריים עם הדת' מטאל הברוטאלי שהם עושים. ובמידה ויש סיכוי שגם זה לא יעזור, אני בטוח שחברי Sodom יעשו את העבודה, ישלפו איזה תת-מקלע וירססו את כולם בנביחות ספיד-ת'ראש גרמני מסורתי ונותן בראש. אני רוצה לראות אם מישהו יצא בחיים אחרי הופעות שכאלה (אם זה בצורה טובה או רעה).

לסיום, אי אפשר שלא להזכיר אגדת פאוור מטאל נוספת, העונה לשם Stratovarius, שתגיע לתת הופעה מלאה אחרי כמה שנים טובות בהן היא רק עשתה לנו טיזרים (כמו הופעה עם 3 שירים מ-2005, או השיגעון של אחד מחבריה). נכון שהלהקה לא הייתה בשיא הצלחתה בשנים האחרונות, אבל עם להיטים כמו "Hunting High And Low" אי אפשר לפספס אותה פה. וזה מה שמביא אותי אל Falconer, גם היא להקת פאוור מן השורה, אך היא נוטה דווקא לסגנון יותר פולקי מהאחרות. עם חזרתו של הסולן המקורי שלה Mathias Blad, ולאחר שחרורו של האלבום Northwind, מעריצי הלהקה הוותיקים לא יתאכזבו לשמוע קצת מטאל מימי-הביניים. ולבסוף, כניסה חדשה בעולם המטאל תגיע לפסטיבל בדמות Communic, המשלבת בין מטאל טכני ופרוגרסיבי לבין נגינה ושירה בסגנון של Nevermore – ואת זה בהחלט מומלץ לשמוע.

הופעות נוספות

מלבד ה-Metal Battle שמציג להקות לא מוכרות במיוחד בפסטיבל המתחרות על הופעה על במה מרכזית בשנה הבאה, Wacken כמעט ולא מביא להקות לא מוכרות, ככה שגם אלו שנדחקות לסוף הן בעלות שם מכובד. אם זה Napalm Death שתוסיף עוד 115% אחוז של גריינדקור רצחני, או Vader שגם תגיע לפה לחגוג חצי יובל לקיומה, לא חסר לנו בלגאן. בצד המלודי יותר נוכל למצוא את להקת Amorphis שמטבלת פולק בפרוג קליל, וכן את Schandmaul הגרמנית שבמקום פרוג נותנת ברוק, ואילו מהצד השני, Haggard, בה חברים מעל 10 איש המשתמשים כמעט בכל כלי אפשרי, תיצור עבורינו מטאל סימפוני קלאסי משובח. עוד תוכלו למצוא כאן את להקת הויקינג הפינית Moonsorrow שתופיע סוף-סוף על אדמת הפסטיבל, וכן 1349 שתבטיח הופעת בלאק מטאל רצחנית במיוחד. גם Samael השוויצרית תחזור שוב לפסטיבל, Norther תשלח בנו דת' מטאל מלודי ו-Moonspell תנעים לנו את הזמן. והרשימה עוד נמשכת…

מטאל-מארקט

כמו בכל שנה, Wacken מתאפיין במטאל-מרקט גדול במיוחד, כשמלבד דיסקים, תקליטים, ביגוד וכל דבר אחר שאפשר להטביע עליו לוגו של להקה, אפשר למצוא בו גם שריונות, קרנות לשתיית בירה והרבה ציוד, או חומר נדיר במיוחד שהמטאליסט הממוצע יכול לעשות בו שימוש או סתם להתפרע איתו. המטאל-מרקט למעשה מורכב משני חלקים, החיצוני – שנפתח יום לפני תחילת ההופעות וכולל 2 שדרות מלאות בדוכנים עם כל טוב, והפנימי – שכולל בעיקר דיסקים וחולצות, לרוב במחירי מציאה, שזה דבר טוב עבור הכיס שלכם, אך רק אם תשלמו תחילה 3 יורו כדי שתוכלו להיכנס אליו.

מתחם הקמפינג

Wacken הוא פסטיבל עצום ואזורי הקמפינג שלו מתפרסים החל מ-5 דקות הליכה ממתחם ההופעות ועד לחצי שעה ויותר, לכן חשוב לבחור במקום טוב שלא ידרוש מכם ללכת כל-כך הרבה. רצוי שיהיו ליד אזור הקמפינג שלכם, מקלחות ושירותים בתשלום וכן גם אזור עם אוכל, לכל צרה שלא תבוא, זה תמיד טוב כשיש את זה בסביבה. המים החמים בדרך כלל נגמרים מהר, אז תשתדלו לבוא מוקדם בבוקר או מאוחר בלילה ותמיד תשאלו את האחראים אם המים לא קפואים. מלבד זאת, יש שירותים בחינם, שמפוזרים ברחבי המתחמים, אך לא תמיד מומלצים, אפילו עבור אנשים לא היגייניים במיוחד.

למי שמחפש אחר אוכל ושתייה בזול, ישמח לשמוע שבעיירת Wacken עצמה נמצאים 2 מקומות עיקריים שתוכלו לקנות בהם מצרכים: המיני-מרקט, שנמצא כ-20 דקות הליכה משערי הפסטיבל, והסופרמרקט הגדול שנמצא 40 דקות משם. לאן שלא תבחרו ללכת, תוכלו לקנות דברים יחסית בזול שיישארו איתכם באוהל לכל אורך הפסטיבל (ותחסכו הרבה כסף). רק יש לזכור שלא ניתן להיכנס עם הדברים האלה למתחם ההופעות ושם למעשה תאלצו לבזבז קצת כסף על מצרכי אנרגיה אך גם זה לא כל-כך יקר, כשמנת אוכל עולה כ-4 יורו בערך ושתייה בסביבות ה-3 יורו, כשבמידה ותחזירו את הכוס שלכם, תקבלו פיקדון של יורו בחזרה. חסכוני למדי.

סיכום

לאחר שנתיים בהן ביקרתי בפסטיבל והבאתי רשמים בסדרת כתבות מ-2005 ו-2006, אני חושב שכבר אמרתי כל מה שאפשר על הפסטיבל הזה ועל הארגון שלו. אך למי שאין כוח לקרוא כאלו חפירות, אסכם בקצרה, שמעטים הפסטיבלים המתהדרים בלוגיסטיקה כזו מצוינת, סאונד איכותי, במות מאובזרות היטב ולוח זמנים מדויק להפליא. חוץ מההופעות עצמן, יש מגוון רחב של פעילויות, כמו הבריכה המקומית או המטאל קריוקי (בו ניתן לשיר מול קהל של כ-2000 איש), ועוד. רק הבעיה היחידה בפסטיבל בסדר גודל כזה היא העובדה שתמיד יצא מצב בו 2 להקות יופיעו בו-זמנית, מה שלעיתים רחוקות יוצר החלטות מרות גורל בנוגע לאיזו הופעה כדאי לראות. אבל, וכאן קיים האבל, כל זה מתגמד לעומת העובדה שכל מי שמכבד את עצמו כמטאליסט, חייב לפחות פעם אחת בחיים לבקר בפסטיבל הזה, אם זה השנה, או בעוד כ-18 שנה, בסופו של דבר גם אתם תתמכרו.

** הערה: הנתונים המוצגים בכתבה תקפים לתאריך הפרסום ומקורם במידע שנאסף מ-30 פסטיבלים המתקיימים בחודשים יוני-יולי-אוגוסט. דברים עוד עלולים להשתנות ברגע האחרון, לכן מומלץ להתעדכן באתר הרשמי של הפסטיבל. **

[ לאתר הרשמי של הפסטיבל ]
[ לפורום פסטיבלים והופעות בחו"ל ]