שם אחד שמהווה מוטיב חוזר בכל מה שקשור לסצנת המטאל כבר כמה שנים טובות, הוא המטאלשופ, הידוע גם כחנות המטאל בתל אביב. מאז הקמתה לפני למעלה מ-6 שנים החנות הפכה להיות המקום לקנות בו מטאל בישראל, כשהיא מהווה גם בית לסשנים של חתימות מלהקות מטאל, מכירת כרטיסים וגם פתיחת דוכני מכירה בהופעות שונות. למי שרצה לדעת איך הכול התחיל, איך בדיוק נוסדה חנות שמוכרת רק מטאל ומחזיקה את כל השנים האלו, עכשיו מגיעה התשובה בדמות כתבה על תולדות החנות עם מי שהקים אותה, רון תדמור, האדם והאגדה.

אולי החדשות הגדולות כרגע הן השינויים שעוברים על על החנות – שגם עוברת מקום וגם השיקה לאחרונה אתר חדש. השאלה הראשונה שלנו לרון הייתה מה צפוי להיות במקום החדש, ולמה בכלל היא עוברת שוב: "נכון, החנות עוברת מקום, לא רחוק במיוחד מהמיקום הנוכחי, עוד דקה אחת יותר למי שבא מדיזינגוף סנטר. המיקום שהיה עד עכשיו הוא בפינסקר 41, מטר מפינת בוגרשוב, עכשיו החנות זזה כמה בינינים רחוק יותר מבוגרשוב לפינסקר 27, פינת רח' טרומפלדור – שבו אגב, יושב בית הקברות הישן של תל אביב, בו קבורים אנשים כמו ביאליק ונחום גוטמן, אז מי שירצה לבקר אותם אחרי הקנייה במטאלשופ מוזמן. אפשר לעשות גם אלבום קאברים או דואט איתם."

האתר של חנות המטאל הוא תופעה בפני עצמו, כזה שכבר לא מעט שנים מוכר בצורה קבועה וסדירה, נשאלת השאלה, למה היה צריך אתר חדש: "הדבר העיקרי זה שהאתר מקושר ישירות למלאי של חנות המטאל, מה שלא היה לפני כן, וזה אומר שלראשונה – האתר מייצג את כל המלאי הענק שיש בחנות עצמה. זה הגדיל את הכמות של הכותרים באתר בלמעלה מפי שתיים. מה שזה גם אומר הוא שמי שקונה דיסק באתר יודע שהוא קיים במלאי ומקבל אותו בוודאות, שלא כמו כל מיני אתרים אחרים או מה שהיה באתר הישן, שבהם עלול היה לקרות שמזמינים דיסק, ואז נאלצים להתאכזב כשהוא לא קיים במלאי בכלל. בנוסף יש כל מיני פיצ'רים חדשים, כמו שכמעט לצד כל אלבום בחנות יש רשימת השירים, ובקרוב גם תהיה אפשרות להקשיב ממש לדגימות מתוך כל שיר, מה שאני מניח שיעזור לכל מיני חוככים בדעתם אם כדאי לקנות את הדיסק או לא."

"מעבר לזה, יש אופציות חיפוש וחיתוך מתקדמות בהרבה ממה שהיה לפני כן, הפעם אפשר לחפש את כל האלבומים בסגנון מסוים, אפשר לחפש כל האלבומים של אמן מסוים, אפשר לחפש לפי חברות תקליטים, לדרג ע"פ מחיר למי שמעוניין, ע"פ פורמט – מי שמעדיף תקליט ולא דיסק ולהיפך – בקיצור, הרבה יותר מעניין והרבה יותר מקיף. האתר הפעם תוכנן ספציפית להיות אתר של מוזיקה, ולא סתם אתר מכירה, הוא נבנה במיוחד לצורך זה. יש לציין שמי שבנה את האתר, אבירם מחברת מונוליט, עשה פה עבודה נהדרת, הוא ישב הרבה מאד עד שהגענו לתוצאה הזו, וגם את גל תדמור, שהיה אחראי לכל הצד הגרפי ותכנות הפלאש באתר, ברור שבלעדייהם האתר לא היה נראה טוב, או עובד טוב, כפי שהוא היום. השלבים הבאים שמתוכננים הם אפשרות לרכישה דיגיטלית בסגנון iTunes למטאל בלבד, נאפשר ללהקות ישראליות למכור את המוזיקה שלהן דיגיטלית באתר, וגם נמכור מבחר של חברות תקליטים זרות, לכל מי שרוצה קבצי מוזיקה באיכות מצוינת, אבל לא את הדיסק הפיזי עצמו."

האתר הקודם לא היה בנוי להיות אתר מוזיקה במקור, וסבל מכמה בעיות – אפשר היה להזמין לא מעט דברים באתר, שבסופו של דבר לא היו קיימים באותו רגע בחנות, ואז לקוח היה מתבאס. היה חשוב לנו, כמו באתר הקודם, לתת אפשרות ללקוחות לקנות את המוצרים שאפשר להשיג רק בחנות המטאל, גם לאלו שלא יכולים להגיע פיזית לחנות בתל אביב, והאתר החדש עושה זאת – רק הרבה יותר טוב. אני מזמין את כולם להיכנס לאתר החדש, ולראות שהוא אכן עושה את העבודה כמו שאנחנו מאמינים שהוא עושה, תרשמו, תבדקו, ונשמח לקבל פידבק, מכל סוג שהוא." אי אפשר להתעלם מהשאלה המתבקשת, מה מוכר הכי הרבה או איזו להקה הכי מצליחה בחנות המטאל? לתדמור יש תשובה די קלה: "אני לא אתן את המספרים המדויקים, אבל ככה בשביל הטריוויה אני יכול לומר ש-Opeth מכרה הכי הרבה בסך הכול, כשאחריה נמצאות לא רחוק להקות כמו Iron Maiden, והנציגה המקומית Orphaned Land, בהחלט לא מביישת את הפירמה ומכרה הרבה מאד עותקים. נראה ש-ORwarriOR עומד להקפיץ אותה עוד כמה שלבים.."


רוני תדמור (ימין) וחן "סאדוס" (שמאל)

את תדמור חלק מהמטאליסטים הוותיקים יותר מאזור חולון ובת ים זוכרים דווקא מחנות הדיסקים הראשונה שפתח: "התחלתי מחנות הדיסקים 'המימד הרביעי' בקניון בת ים, התפתחה שם מחלקת מטאל מפוארת, שאורי זילכה מ-Orphaned Land, שכיום בחנות המטאל, היה אחד התורמים העיקריים לפיתוח שלה, וגם תומר פינק, שלאחר מכן הצליח יפה עם הרכב המטאל האמריקאי Subterranean Masquerade. לימים החנות התאחדה עם רשת צליל, וכתוצאה מהנסיבות המסחריות החדשות צומצמה מחלקת המטאל. כאשר דדי, מי שהוא הבעלים של חברת היי פידלטי, וכיום גם של חנות המטאל, הקים חנות לפרוג-רוק בשם 'קצת אחרת' בתל אביב, אני קינאתי, והבנתי שהמגמה הכללית של מכירות דיסקים אולי הולכת ומוכרת פחות, אבל השוק של המטאל, כמו הפרוג \ רוק – ממשיכה, ואפילו גדלה. החלטנו להקים חנות מיוחדת למשוגעים יותר ופחות, וככה נולדה חנות המטאלשופ בגלגול המקורי שלה ברח' פרישמן בתל אביב. כמובן שאורי זילכה היה האדם היחיד שראיתי בו מתאים לנהל את החנות, והוא תרם רבות לעיצוב הקונספט והצורה הסופית של החנות."

"אפשר בהחלט לומר שכל העניין הזה הגיע מהאהבה שלי למטאל", מספר תדמור "בתור מטאליסט בעצמי, שהתחיל לשמוע Led Zeppelin ו-Kiss בגיל 13, ומשם התקדם ל-Black Sabbath ו-Judas Priest, זה הפסקול של החיים שלי, המוזיקה שאני אוהב, והאופי של החנות ההיא, וחנות המטאל כמובן, הגיע כתוצאה ישירה מזה. גם היום, אחרי למעלה מ-30 שנה שאני שומע מטאל, אני עדיין מגיע להופעות, קונה דיסקים בעצמי, ונהנה מאותה מוזיקה. אחת החנויות שהיוו עלי השראה היא 'אלגרו', ואפי 'מטאל' שפריר שניהל שם את מחלקת המטאל, הוא מי שמכר לי את ה-King Diamond הראשון שלי, ומי שגם הייתה לו תוכנית מטאל ברשת ג', שאת המשמרות שלי בצבא הייתי מסדר כדי לשמוע אותה. עוד חנות הייתה במיקום שעד עכשיו הייתה המטאלשופ – בו היה את בית התקליט – משם קניתי קלאסיקות כמו Savatage, Running Wild ועוד רבים וטובים."

מסתבר שלא תמיד הדברים היו פשוטים בחנות, אם היום חברות תקליטים בארץ יודעות שהלקוח העיקרי שלהן לאלבומי מטאל חדשים היא המטאלשופ, והרצון הוא למכור כמה שיותר דרכה, בעבר היו הדברים מסובכים בהרבה: "היינו צריכים לגייס שקל לשקל מאחר שיכולת הקנייה שלנו לא הייתה ממש מרשימה, וחברות התקליטים דרשו מאיתנו מזומן, והיינו צריכים להתאמץ מאד כדי לשכנע אותן למכור לחנות נישה. פנינו לכל החברות המיוצגות בארץ, הליקון, NMC, הד ארצי, פונוקול וכו', וביקשנו מהן שיביאו קטלוגים של כל מיני אלבומי מטאל שמעולם הם לא חשבו להביא. מכיוון שנחשבנו כסיכון, משהו שהם לא הכירו, נאלצנו לשלם מראש על חלק גדול מהדברים, ומהר מאד הבנו שבלי יבוא אישי נוסף משלנו לא נוכל להחזיק חנות ברמה טובה."

"למזלנו תומר פינק עבר לארה"ב, וניהל את מח' הזמנות של The End Records, עוד בחורה שעבדה בצליל בת ים גם עברה לארה"ב והתחילה לעבוד גם באותה חברה, כך שיכולנו לתקשר איתם וגם היה מי שיתייחס אלינו. עם השנים נוצרו קשרים עם חברות נוספות, חלק הגיעו מישי שוורץ מ-Raven, חלק מהן קובי פרחי מ-Orphaned Land הביא, בין השאר את Nuclear Blast המכובדים, וגם מטאליסטים אחרים שהתברגו בעמדות מפתח בחברות תקליטים, אנשים כמו אלון פאריד מחברת הליקון, שבין השאר היה אחראי להחתמה של Orphaned Land בחברת Century Media, וגם לזה שאותה חברה תופץ בארץ באופן מסודר ע"י הליקון."

דמות מפתח בחנות המטאל היא בסיסט להקת Orphaned Land אורי זילכה, שהפך להיות לצד חן "סאדוס" הדמות המזוהה ביותר איתה: "אחרי שאורי עזב את העבודה ב'מימד הרביעי' הוא עבד בחנויות 'טאוור רקורדס' כמה שנים, ובאיזה שהוא שלב העבודה שלו במיינסטרים במכירת פופ גרמה לו למיאוס עז, והוא התקשר אלי והודיע לי שאני חייב להוציא אותו מהגועל נפש הזה. ברגע שהתגבשה ההחלטה על חנות המטאל אורי היה המועמד הטבעי והעיקרי להשתלב בה. חן, מי שעובד לצידו בחנות כבר כמה שנים טובות, הגיע אחרי שאני עזבתי. הוא מעמודי התווך של סצנת האולד-סקול מטאל הישראלית, וכלקוח וכחבר היה מועמד טוב להחליף אותי כשאני יצאתי מהעניין."

דברים משתנים, ובסופו של דבר הנהלת החנות השתנתה. תדמור עזב את החנות לטובת קריירה בהיי טק, וחברת היי פידלטי, לפני כן הבעלים של החנות 'קצת אחרת', השתלטה על העניינים: "בשנת 2006, שנתיים אחרי הקמת החנות, ואחרי 20 שנה בתחום מכירות הדיסקים, החלטתי לשנות כיוון ועברתי לתחום כמעט זהה – תכנות מחשבים. זה התחיל כתחביב שאותו פיתחתי, ואחרי כמה שנים התחלתי לעבוד בזה באופן מקצועי. כמובן שאף פעם לא נשארתי רחוק מידי מהחנות, היא חשובה לי עד היום לא פחות ממה שהיא הייתה, גם כשהיא לא בבעלותי, וזו אחת הסיבות שלקחתי על עצמי לעשות את האתר החדש ולייצר אתר שראוי לחנות שכזו."

"אני חייב לומר תודה לדדי וחברת 'היי פידלטי', שלקחו על עצמם לנהל ולתפעל את חנות המטאל, ובניגוד לכל רעיון מסחרי או פופוליסטי – השאירו אותה חנות טהורה, שמוכרת מטאל. הם עזרו לה להתפתח ובזכות זה היא גם מצליחה גם היום, בשעה שחנויות מיינסטרים אחרות סוגרות. כאדם פרטי שאין מאחוריו חברה, לא הייתי יכול לעמוד בשוק התחרותי של מכירות המוזיקה, שבשנים האחרונות מאיים למות מול נושא ההורדות הלא חוקיות. חנויות נסגרו ונסגרות מכל הז'אנרים, ולמרות שגם במטאל יש כאלה שלא מבינים שבלי מכירות דיסקים לא הלהקות, ולא המוזיקה עצמה יתקיימו, המצב הרבה פחות נורא מבמיינסטרים, פה יש קהל נאמן, שהמוזיקה היא החיים שלו, ולא רק משהו לשמוע ברקע באוטו או במכון הכושר, ולכן החנות מוכרת, מחזיקה מבחר של להקות וז'אנרים, ולדעתי רק תמשיך לגדול ולהתפתח."

בכל מקרה רון ישמח לראות את כולם בחנות החדשה: "אחת המטרות העיקריות של החנות, מלבד מכירת דיסקים, היא להיות בית למטאליסטים בישראל, אפשר לראות את בהחתמות שאנחנו אוהבים לקיים בחנות עם להקות מהארץ ובחו"ל, דבר שאגב יהיה הרבה יותר נוח בחנות החדשה – שהיא גדולה ומרווחת בהרבה מהנוכחית. בקיצור, החל מיום שלישי הקרוב, ה-9 לפברואר – תבואו, תביאו את החברים, ההורים (עם אטמי אוזניים) ואפילו את הכלב, יהיה שמח ורועש."