ילדי הירח – Orphaned Land במחווה ל Iron Maiden

צילום: נדב דרורי
Orphaned Land היא להקת המטאל הישראלית הכי גדולה בעולם, שמצליחה שוב ושוב למלא אולמות ענק בכל אירופה. ב 9.4.15, רגע לפני שהם עוזבים אותנו לטובת סיבוב הופעות נוסף באירופה, Orphaned הגיעו לרידינג 3 עם הופעת מחווה מרגשת במיוחד ללהקה שגידלה דורות של מטאליסטים צעירים, Iron Maiden. ההבטחות להופעה היו שירים מקוריים של הלהקה, לצד ביצוע מלא מתחילתו ועד סופו של האלבום המופתי "Seventh Son Of A Seventh Son". התוצאה? ערב של מטאל שורשי ואמתי, שהזכיר לכולנו מאיפה באנו.
Hammercult
ההופעה התחילה בחימום של להקת הת'ראש\דת' מטאל הישראלית Hammercult שמלווה את Orphaned Land לא בפעם הראשונה. הפעם השילוב היה טבעי אפילו יותר מהרגיל, בעיקר בגלל הנגיעה הברורה של שתי הלהקות בשורשי ההאבי והת'ראש, לצד חידושים ישראליים בני זמננו. Hammercult פתחו את הערב עם השיר "Steelcrusher" שהיה חזק, מלא אנרגיה וחסר מעצורים. ההופעה כללה שירים מהאלבום הראשון כמו "Diabolic Overkill", "Black Horseman" ו-"We Are Hammercult", לבין שירים מהאלבום השני שיצא לפני קצת יותר משנה וביניהם "Into Hell", ו-"We Are The People" שנתן לקהל הזדמנות מצוינת לפוגו, כשהמתופף סירב להוריד את הרגל מהדאבל-באס. השיר היחיד שבאמת תפס לי את האוזן היה "Metal Rules Tonight", שבוצע בצורה מדהימה עם סולו מצוין. לקינוח, בחרו Hammercult להכניס את כולנו לעולם המטאל של שנות ה-80, עם קאבר לשיר "Ace of Spades" של Motorhead. הביצוע היה ת'ראשי להפליא והצליח לחמם את הקהל לקראת מה שעומד להגיע.
ההופעה של Hammercult הייתה חזקה, מלאת אנרגיה וכוח. הם השתוללו על הבמה כמו שמצופה מלהקת ת'ראש אמיתית, והיה ברור שהם נהנים מכל רגע. Hammercult היא אחת ההוכחות הניצחות לכך שסצנת המטאל הישראלית במגמת עלייה חדה, ואנחנו עומדים לשמוע מהם לא מעט. כבר בספטמבר הקרוב צפוי לצאת אלבומה השלישי של הלהקה, ואחריו השמים הם הגבול.

Orphaned Land
ללא המתנות ועיכובים מיותרים, Orphaned עלו והתחילו במנגינה המוכרת של "All is One". בלי לשים לב, רידינג 3 שהיה כמעט ריק בתחילת ההופעה, התמלא עד לאפס מקום. הקהל שר ולא פספס אף מילה. Orphaned Land התחילו את ההופעה באנרגיות גבוהות, שרק התגברו ככל שהערב התקדם. גם השיר הבא, "The Simple Man", הוא מתוך האלבום האחרון שזכה להצלחה גדולה גם בעולם המטאל וגם מחוצה לו. את השיר "Brother" שפרץ את גבולות עולם המטאל ומושמע בלי סוף בגלגלצ, Orphaned Land הגישו בביצוע מרגש ומיוחד, שנתן כבוד של ממש לגיטרות. בחלקה הראשון של ההופעה היו גם נגיעות מאלבומים ישנים כמו "The Kiss of Babylon" ו"The Birth of Three" מהאלבום המצוין "Mabool".
אם כך, ניגש לסיבה שלשמה התכנסנו. Orphaned Land במופע מחווה לאלבום האגדי"Seventh Son Of A Seventh Son" של Iron Maiden. השאלה המתבקשת, כמובן, היא… למה?
Seventh Son הוא אחד מאלבומי המטאל הטובים והמשפיעים בהיסטוריה, ומסתבר שההשפעה שלו לא פסחה על הנוער שגדל בשנות ה-80 בבת ים. האלבום פתח לנוער הישראלי את האוזניים והראש למוזיקה אחרת, ולמה עוד אפשר לצפות מאלבום שהביא לנו להיט כמו "Can I Play With Madness". מעבר להגשמת חלום ילדות, אפשר להאמין שהייתה זאת גם סגירת מעגל חשובה עבור חברי הלהקה. כשקובי פרחי מלמל כמעט בלחישה "Seven deadly sins, seven ways to win" הקהל צרח אחריו, והטריפ התחיל. הוא היה יכול, באותה מידה, לרדת מהבמה בשלב הזה, מכאן ואילך הקהל שר לבד לגמרי. כמובן, עובדה שעזרה מאוד לא להרגיש בכלל את התקלות הטכניות הקלות. לשירים הבאים הצטרף יוחאי דוידוף, המוכר לחובבי מיידן הישראלים בעיקר מהלהקה Prowlers, להקת המחווה הישראלית למיידן (לשעבר). הדואט המעניין בין יוחאי לקובי התן נפח מיוחד לאותה גרסה ישראלית שהם ניסו לייצר. "Seventh Son Of A Seventh Son" הוא שיר מיוחד מאוד, ולכן זכה לביצוע מיוחד מאוד בליווי של הגיטריסט המעולה גיא אליהו. הנגנים, האורחים וכמובן הקהל, נהנו וקפצו ממש עד לסוף המפוצץ ב"Only The Good Die Young". כמה עצוב, כולנו הסכמנו עם מילותיו של קובי, שאחד האלבומים הטובים בהיסטוריה הוא רק 45 דקות.
ההופעה כמובן לא הסתיימה כאן, Orphaned המשיכו לעוד כמה שירים ישנים יותר וישנים פחות. שלומית לוי חזרה, הפעם בליווי הבוזוקי, לתפילת אל מאוד נעלה. כמובן, אי אפשר בלי כמה שירים אהובים כמו "Ocean Land" "Sapari" ו"In The Neverending Way", לקראת סיום הערב. הדרן קצר של "The Beloved's Cry" והשילוב הקבוע של "Norra El Norra" ו"Ornaments Of Gold" לסיום כיפי ושמח.
לפני כמעט 30 שנה, Iron Maiden הביאו לעולם את Seventh Son ששינה חיים של דור, נתן לו את המטאל והמציא עבורו עולם חדש של מוזיקה באי הקטן והשקט שלנו כאן. היום, כמעט 30 שנה אחרי, Orphaned Land נותנים לדור חדש מתנה חשובה ומיוחדת לא פחות- מחזירים אותם הביתה, לשורשים. Orphaned Land הביאו לנו גרסה ישראלית (ומוכיחים שוב שזו לא מילה גסה…) לאלבום שהיה ויהיה קאלט, ונתנו לנו פן אישי, כנה ואמתי. כל אלו נתנו לאלבום משמעות חדשה לחלוטין. על הדרך, לא היה ספק שהחבר'ה נהנו מכל רגע. הקסם שעומד מאחורי הלהקה הזאת, השילוב המושלם בין ישן לחדש, מזרח למערב, רחוק לקרוב, נותן לנו להאמין ולו רק לרגע שלא הכול כל כך נורא בעולם הקטנטן שלנו. בערב שכולו מטאל טהור וחזרה לשורשים, Orphaned Land הצליחו, כרגיל, להפציץ.
