צילום: אלכס ימפולסקי

קשה להתכחש לעלייתו המטאורית של ז'אנר הפולק-מטאל בישראל. תאהבו זאת או לא (ואנחנו כן), הסצינה הזו היא הקהל היחיד שמתייצב להופעות באופן עקבי, שממשיך לתמוך בלהקות וקונה את המוצרים הנלווים כדי להפוך את המאמץ של המוזיקאים לשווה ערך. פסטיבל ה-Folkfest השני היה תצוגה מרשימה של כל אלו. בעוד שהלהקה העיקרית Alestorm הייתה המוכרת מבין השתיים ללא כל צל של ספק, Heidevolk הייתה הלהקה הבינלאומית הקטנה שהציגה את העניין מזווית אחרת. בנקודה הזו, ניתן רק לקוות שסצינת הפולק תמשיך להתפתח ולשמש דוגמא לשאר מעריצי המטאל בישראל. אתם רוצים שהלהקות יגיעו? תתמכו בהן ובסצינות שלהן, תזיזו את עצמכם, תתייחסו בכבוד ופשוט תיהנו.

Heidevolk (בן)

כמו שכבר אמרתי, אישית חיכיתי בעיקר ל-Heidevolk, מהלהקות האהובות עליי בדור הנוכחי של הסגנון. מדובר בלהקה ייחודית ועוצמתית, גם אם לא בקנה מידה של ענקיות כגון Kampfar הפגאנית. כשעלתה הלהקה על הבמה, למרות שהיו חששות – הדהדו הצלילים הנפלאים בחלל המועדון! הקהל הישראלי, חשדן ככל שיהיה, התרשם מהמלודיות יוצאות הדופן וכשרון ההופעה. הבסיסט Rowan Roodbaert והגיטריסט Reamon “Bombenbreker” Bloem נצפו מתרוצצים הלוך חזור לאורך הסט, כש-Rowan שוחח עם הקהל לא מעט (וקחו בחשבון שהוא בסיסט, כן? מתי זה קרה בפעם האחרונה?) ויתר החברים ביצעו את חלקם באופן כמעט מושלם. איכות הסאונד במועדון שווה ציון גם היא, שכן כל מכה בתופים הרעידה את הקרקע ותרמה לתחושה האפית שהיא חלק בלתי נפרד מ-Heidevolk.

הבעיה שלי הייתה עם רשימת השירים. אין ספק שהלהיטים הבולטים ביותר בוצעו, ובהם “Vulgaris Magistralis” ו-“Saksenland” היו שם, אבל איפה “Als De Dood Weer Naar Ons Lacht” ו-“Dondergod”? הראשון מביניהם חסר לי במיוחד מאחר ונעשה בו שימוש לקידום האלבום האחרון, Batavi. מעבר לכך, הסולן Marc “Splintervuyscht” Bockting שלט ביד רמה על השירה כשהסולן השני, Lars “Blahrafn” Vogel היה ביישן מכדי להתקדם לעבר הקהל. מצד שני, עבור להקת חימום אלו לא באמת בעיות רציניות. Heidevolk עדיין התעלו על הציפיות שלו ונהניתי לעשות את עצמי שר יחד איתם (כי אין לי צל של מושג ירוק בהולנדית).

סך הכל הייתי מאוד רוצה לראות אותם שוב בישראל – אולי עם Týr, כדי לשלב בין ה-Folkfest הראשון והשני.

Alestorm (שגב)

עזבו אתכם מההולנדים האלה, ארבעה סולנים וקצת היסטוריה זה אחלה… באנו ליהנות! פיראטים זה ה-שיט ואם הם מסקוטלנד, מה טוב. לצלילי גרסת 8-ביט-על-גבול-הטכנו של “Wenches & Mead” עלו חברי Alestorm ברצף ופתחו את ההופעה בסערה. כבר מהרגע הראשון קל היה להבחין שריבוי הנגנים מעמיס מאוד על מערכות הסאונד והשיר הפותח “The Quest” לא היה בדיוק מה שציפינו. סאונד הקלידים הדורסני צרם בעיקר בזמן סולו הגיטרה אך ב-“The Sunk’n Norwegian” הצליח הבסיסט Gareth Murdock לתפוס את קדמת הבמה. הביצוע המרומם נתן אותותיו כאשר הודה הסולן Christopher Bowes מקרב לב לקהל הנאמן שהגיע ואף השליך לבמה כמה חפצים הנחוצים לפיראט המצוי – חרב, דובים ומה לא.

“Leviathan” שוב הוכיח שמרוב עצים לא רואים את היער והשילוב בין שתי גיטרות ושתי מערכות קלידים (כולל ה-Keytar של הסולן) לא עוזרות לאף אחד, בטח שלא בשירים הכבדים. בשירים הבאים שיתפה הלהקה כמה נתונים מומצאים, כמו זה ש-“Shipwrecked” קשור לנפילה ממטוס וקיום יחסי מין עם מלון וכמה אמיתיים, כמו זה ש-“Over the Seas” נכתב על החיבה של חברי הלהקה לים למרות שזה עושה אותם ורדרדים. חדי העין יכולים היו להבחין בחברי Heidevolk משוטטים להם בקהל בשלב זה ואלו היו האחרונים שחיפש Bowes כחבר'ה קטנים בשביל השיר “Midget Saw”. במעבר חד, ביצעה Alestorm את “Nancy the Tavern Wench”, שיר איטי ואולי המוצלח ביותר באותו הערב, שבוצע באופן מעניין מהצפוי.

נוכח החתירה ההמונית שהחלה במקום, כי מעגל פוגו הוא נחלת העבר, פנתה הלהקה לשתי קלאסיקות אהובות: ראשונה הייתה השאלה הנצחית – מי אוהב פיראטים, מי אוהב שירים ומי אוהב שירים על פיראטים? לא היה מי שישיב בשלילה ולכן התקדמנו היישר אל “Pirate Song”. השנייה הייתה הציטוט מתוך “Wenches & Mead”, מהשירים המוכרים של Alestorm בתולדותיה, שהוביל אל ביצוע השיר עצמו. לקראת תום חלקה העיקרי של ההופעה, שנמשכה כשעה וחצי, בוצעו שניים משירי האלבום החדש: שיר הנושא “Back Through Time” לכבוד הויקינג שנצפה בקהל ו-“Death Throes of the Terrorsquid” שהוצג כארוך ומשעמם. הניסיון לעשות גראולים הקצין את השירה הצרודה להפליא ובכל זאת אפשר היה ליהנות גם כש-Alestorm ניסתה את מזלה במשהו מסובך יחסית.

לבינתיים ירדה הלהקה מהבמה עם השיר האהוב עליי של הלהקה, “Keelhauled” המרומם שעשה שמח בלב ולמרות הכל, נתן תחושה שעל הבמה השירים פשוט דומים אחד לשני במידה מוגזמת. אם לא באופן כללי, אז קיים דמיון כזה בין השירים מכל אלבום של הלהקה ויש רק שלושה כאלו מלאים בסך הכל. עבור אלו שעדיין נותרו רעבים לעוד, עלו החבר'ה עם עוד כמה שירים: “Set Sail and Conquer”, הקאבר הקבוע והמתבקש ל-“Wolves of the Sea” שהיה נציג לטביה באירוויזיון 2008 ואף זימן אנקדוטה מעניינת על היכרותו של הסולן עם שירי התחרות בכלל ודנה אינטרנשיונל בפרט בכל הנוגע להקשר הישראלי, “Captain Morgan’s Revenge” ואחרון חביב – “Rum”.

שתי הלהקות המשתתפות הציגו בתחילת הערב את ההיבט העממי העמוק יותר של הפולק ובחלק השני, את המובן הנפוץ שלו. אף אחד לא באמת בא ל-Folkfest השני כדי לראות מוזיקאים שמנגנים מהר ובעוצמה. האירוע השיג את מטרתו המוצהרת והיא – לעשות כיף ענקי. האלכוהול זרם כמו מים באמזונס ו-Alestorm לא היו לגמרי בטוחים מה הם עושים, מה שלא הפריע להם לתת את המקסימום ולרצות את כולם. ספק אם יש בכך כדי להפוך אותם לנגנים דגולים, אבל לאנשי במה מהשורה הראשונה, בעלי אינטראקציה מקסימה עם הקהל – בוודאי שכן. בתקווה שעדיין נשארו להקות פולק שלא היו בישראל, נחזיק אצבעות לאירוע הבא שיהיה גם הוא, כנראה, להיט גדול בקרב הקהל.