המחווה ל-ABBA – מטאל של פרוייקט
מרואיינים: דניאל [גיטרה], יוחאי [שירה] ושקד [תופים] מפרוייקט המחווה ל-Abba.
אחרי אינספור הרכבי מחווה והופעות שהתקיימו ברחבי הארץ, השבוע תעלה מחווה שונה לגמרי והפעם ללא אחרת מאשר להקת הפופ השבדית Abba. בניגוד ללהקות מטאל, אשר מרכיבי הרוק קיימים אצלן, הפעם מדובר בסגנון שונה לגמרי וזה אחת מהסיבות שגרמו לאנשים שעמדו מאחורי המחווה ל-Yngwie Malmsteen והמחווה ל-Manowar לעשות את זה הפעם. לקראת המופע המיוחד שיתקיים ביום חמישי הקרוב, במועדון הקולטורה שבתל-אביב, ישבתי עם דניאל, יוחאי ושקד לשוחח על מה שמצפה לנו שם וגם על מה שמסביב.
שלום לכם חבר'ה, ממש עוד מעט ההופעה המיוחלת מגיעה, איך המרגש?
מצוין, תודה. ההכנות האחרונות לקראת ההופעה מתחילות עכשיו, וזה החלק הטוב ביותר לפני ההופעה.
טוב ספרו לנו, איך הרעיון לערב מחווה לאבבא בכלל התחיל?
יוחאי: הג'וק ניכנס לי לראש אחרי שיצא לי לשמוע את הקאבר של At Vance לשיר "Money, Money, Money", מייד התייעצתי עם דניאל, לראות אם הרעיון בר ביצוע, ומשם הכל התחיל לזרום.
איך מצאתם את הנגנים שיעבדו במחווה הזאת ומי הם?
דניאל: אני ויוחאי היינו כבר מההתחלה בפנים. את שאר הנגנים מצאנו על בסיס הכרות קודמת, עבדנו איתם בפרוייקטים שונים בעבר, ואנחנו גם חברים טובים בחיי היומיום. עם אסף מתיתיהו (קלידים) עבדנו במחוות לינגווי מלמסטין לפני שנתיים, עם אלעד (בס) עבדתי עוד בהרכב הראשון שלי ב-Acropolis ב-2001, ועם שקד (תופים) ומקס (גיטרה) עבדנו במחווה ל-Manowar. ולכן הבחירת נגנים הייתה דיי טבעית בשבילינו, לשמחתנו כולם השיבו בחיוב לרעיון, וכך נוצר ההרכב.
האם בכלל שמעתם שירים של אבבא במקור לפני שהתחלתם לעבוד על המחווה? אתם בכלל מתחברים \ אוהבים את הלהקה?
יוחאי: כמובן, אבבא הייתה להקה אגדית, שאין הרבה אנשים שלא מכירים את השירים שלה, פשוט הרבה מאוד שירים טובים שבאו מלהקה אחת שהייתה בשנות ה-70 ואפשר להגיד שאיכשהו כולנו גדלנו עליהם בצורה כזו או אחרת.
דניאל: ומאחר ועיבדנו את השירים לבד, שמענו את השירים המקוריים, וגם כמה גרסאות כיסוי בסגנון כדי לקבל רעיונות לגבי כיוונים בעיבוד.
הזכרת את העיבודים שעשיתם, מה תוכל לספר על זה?
פה אפשר לצפות להרבה הפתעות! העיבודים לשירים שנעשה בהופעה מגוונים, ונוגעים להרבה תת-ז'אנרים של מטאל ורוק. יש שירים שמעובדים יותר בסגנון פאוור מטאל, אחרים מקבלים קצת נגיעות גלאם, פרוגרסיב, דום… כל אחד יוכל למצוא כאן משהו שהוא יוכל להתחבר אליו.
מה תוכלו לספר על תהליך ההכנה שלהם?
תהליך ההכנה של השירים היה דיי פשוט: עיבדנו אותם בחזרות וכל חזרה, היינו קובעים מה נלמד לחזרה הבאה, כולם היו מקשיבים לשירים המקוריים, ומביאים רעיונות לעיבוד, וכך היינו בונים את זה. וזה גם החלק הכי מעניין בכל התהליך. אין הרבה מקרים בהם הרכב נכנס לחזרות ובונה עיבודים במקום. ואחרי שאנחנו מקבלים בסיס לשיר, מתחילים ללטש אותו ולהכניס עוד אלמנטים מעניינים פנימה.
אתם למעשה הופעתם כבר עם המחווה לאבבא לפני כחודשיים, בערב שנקרא "Cancer Fucking Cancer", רק שאז הייתם כ-"Surprise Act" וביצעתם 3 שירים בלבד. איך הגעתם להופיע שם ולמה לא רציתם שידעו שתתנו שם טעימה מהמחווה המלאה?
להופעה הנ"ל הגענו דרך אור מוסמן, שהיה המארגן של הערב, והציע לנו ספוט של מספר שירים. מבחינתינו זאת הייתה הזדמנות טובה להרגיש את המקום ואת הבמה (שבה אנו נופיע עם המופע המלא השבוע), ואולי גם להסיר קצת חלודה לאחר תקופה ממושכת ללא הופעות. הסיבה שלא רצינו שיפרסמו אותנו לפני הערב היא שזה לא אירוע והפקה שלנו. במופע המלא אנו משקיעים המון משאבים לוגיסטיים וטכנולוגיים על מנת לתת את המיטב לקהל, ולעצמנו. וחשוב לנו להעלות מופע מקצועי מכל המובנים.
מאחר ובאירוע ההתרמה היו מספר להקות שהתחלפו, וגם הציוד היה מקומי, לא היה מתאפשר לנו לתת את רמת ההופעה המיוחלת, ולכן לא רצינו להיות גורם שימשוך אנשים נוספים להגיע לאירוע בגללינו, ולפתח ציפיות. אפשר לומר שזה היה אקספרמנטלי, ומי שהגיע, הופתע!
[יוחאי ודניאל] עבדתם ביחד כבר בעבר במספר פרוייקטים, ביניהם המחווה המוצלחת ל-Manowar והמחווה ל-Yngwie Malmsteen, לא חשבתם שכבר מיציתם באיזשהו שלב את רעיון המחווה?
דניאל: למען האמת, אחרי המחווה ל-Manowar אמרתי ליוחאי שאני לא מעוניין לעשות יותר מחוות. וגם ליוחאי הציעו להשתתף במחוות לאומנים שונים עם הרכבים אחרים… המחוות המדוברות נתנו לנו המון ניסיון עבודה משותפת ובמה, והחלטנו שמיצינו אותם בשלב מסוים והתחלנו לעבוד על חומר מקורי.
יוחאי: המחווה לאבבא הייתה שונה בתכלית שלה, כי פה לא מדובר בללמוד חומר מוכן אחד לאחד, לנגן ולשיר, זו לא חכמה – אלא לקחת משהו מסוים, ולהפוך אותו למשהו אחר לחלוטין, ומהסיבה הזאת, אופי העבודה בהרכב היה שונה מכל מה שעשינו בעבר, ולכן למרות ה-"מחווה", הרעיון התקבל בברכה.
לא מזמן ארבעתכם [יוחאי, דניאל, שקד ואלעד] הוצאתם סינגל תחת השם של Acropolis, להקת פאוור מטאל ישראלית שלא שמענו ממנה כבר הרבה זמן. למה החלטתם להקים מחדש את ההרכב ומה הקשר שלו למחווה?
דניאל: מאז ש-Acropolis הפסיקה את פעילותה ב-2003, תמיד ידעתי שאקים את ההרכב מחדש, זאת הייתה רק שאלה של למצוא את הזמן הנכון, ואת המוסיקאים המתאימים, שחולקים איתי את החזון שהיה לי לגבי ההרכב (מה שלא קרה לצערי בזמנו). מאז, ועד שההרכב הוקם מחדש, יצא לי לעבוד עם מוזיקאים שונים, בפרוייקטים שונים. עם יוחאי התחלנו לעבוד על חומר מקורי, כמעט ישר אחרי ההיכרות שלנו, ובמקביל לפרוייקטים האחרים שהיו לנו בזמנו, אך מה שעשינו לא היה מוגדר או מיועד למסגרת מסוימת, לא ידענו אם נוציא אותו לאור, ואיך, פשוט כתבנו רעיונות…
בשלב מסוים התחלנו לחשוב איך נוציא את החומר לאור, ואז עלה הרעיון של להחזיר את אקרופוליס. שקד ואני מכירים המון שנים, ואפילו היה כבר בזמנו דיבור שהוא יתופף באקרופוליס ד-אז, אלעד היה בהרכב המקורי עוד מ-2001, ועם אלכס (קלידים), אני עובד ב-"ערפל", והוא היה התוספת המשלימה בהרכב החדש. הקשר בין המחווה לאקרופוליס הוא רק ארבעתנו, שמשתתפים בשני הפרוייקטים.
למה בעצם לא לקחתם את כל חברי Acropolis לעשות את המחווה במקום להקים הרכב במיוחד בשביל זה?
שני הפרוייקטים התהוו במקביל, בלי הרבה קשר אחד בין השני, ולכן ההרכבים השונים. נוסף על כך, בהרכב של אקרופוליס אין גיטריסט נוסף ואלכס (קלידים) הצטרף להרכב.
[שקד] אתה הגעת בכלל מאזור שונה של מטאל, אתה מתופף בלהקות כמו Dissonant ו-Excessum, איך זה מסתדר עם סגנון ההבי\פאוור מטאל ועם הביצועים לאבבא?
שקד: צ'מע, יוחאי ודניאל חפרו כאן דיי הרבה, אני אסכם לך איך אני רואה את הדברים: כל להקה והסטייל שלה, וכמתופף מטאל אני צריך להיות מאד ורסטילי עם רעיונות שמתאימים לסגנון כאשר הם מלווים בסאונד וגרוב. בשורה תחתונה, זה לא משנה עד כמה תנגן מהר או טכני, מה שחשוב זה שתנגן נכון.
מה הביא אתכם לבחור בלהקת Splash כלהקה הפותחת של הערב?
מכל הלהקות הפוטנציאליות שחשבנו עליהן, Splash היו החלטה של פה אחד מכל חברי ההפקה.
ואילו עוד הפתעות אתם מכינים לערב?
שקד: אני חושב ששאלות מהסוג הזה הם סוג של טיזר להופעה, אני מציע שפשוט תבואו לראות את ההופעה בחמישי הקרוב במועדון הקולטורה.
הסלוגן מאחורי הערב היא "הרוק הכבד הישראלי מצדיע לענקית הפופ משבדיה", האם זה במטרה למשוך לאירוע קהל שהוא לא רק מטאליסטים?
יוחאי: אני חושב שזה מסוג האירועים שהמטאליסט הממוצע יכול בכיף לבוא עם אחד ההורים ואפילו עם הסבתא וכולם יצאו מבסוטים… [צוחק]
דניאל: כפי שיוחאי ציין, זהו מופע שקהל היעד שיוכל ליהנות ממנו הוא רחב יותר מגבולות הסצינה, ועד כמה שהעיבודים הם עיבודי מטאל, לא רצינו לשווק את זה כארוע "מטאל", כדי שהסטיגמות על הסגנון, מאנשים מבחוץ, לא ייפגעו בקהל הפוטנציאלי של המופע, אבל בהחלט נוכל להראות לכל האנשים שיבואו, שמטאל היא לא מילה גסה.
ולסיכום, למה כדאי לנו להגיע לערב הזה בכלל?
כל אדם שמגדיר עצמו כחובב של מוזיקה מוזמן לבוא להופעה ולקבל הופעה מבדרת, מקצועית, ועם עיבודים כבדים יחסית לקלאסיקות שכולם מכירים ויכולים לזמזם.