Arafel – נחשפים מחדש לעולם
![](https://www.metalist.co.il/wp-content/uploads/1970/01/arafelrenewed-01-main-1.jpg)
מרואיינים: נאשה, פליקס ו-Helge, מלהקת Arafel
למרות שלהקות בלאק מטאל קיימות בישראל, והיו קיימות כבר לא מעט שנים, Arafel היא משהו יוצא דופן בנוף המקומי – להקת פולק \ בלאק מטאל, שמשלבת מוטיבים הלקוחים מהמוזיקה הרוסית והסלבית העממית, תוך שימוש יוצא דופן בכלים שונים, ובשנים האחרונות גם בכינור – כחלק קבוע מהלהקה. 4 שנים לאחר צאת אלבומה השני, הלהקה עובדת במרץ על אלבום שלישי אותו תקליט בקרוב לאחר שינויי הרכב נוספים, הכוללים גם את צירופו של Helge Stang – סולן להקת הפולק-ויקינג מטאל הגרמנית Equilibrium. לכבוד זאת ולקראת הופעתה הקרובה של Arafel עם להקת הדת' מטאל הפולנית Behemoth, שוחחנו עם שלושה מחברי ההרכב, כולל הסולן החדש – וזו התוצאה של אותה שיחה.
אהלן חבר'ה, רציתי להתחיל עם מה שקורה עם הלהקה בימים אלו, איפה עומד נושא האלבום החדש?
לחיים! כרגע הלהקה נמצאת במצב של עבודה אינטנסיבית, אנחנו בסיומם של המון שינויים שחוללנו בלהקה, החל מחברי ההרכב כמובן וכלה בשדרוג צורת העבודה שלנו והציוד שבו אנחנו משתמשים. כל החומר לאלבום החדש כבר כתוב ומעובד, ונכון לעכשיו אנחנו מוסיפים ליטושים קלים כמו קטעים אינסטרומנטליים וחידודים. בתחילת אוקטובר אנחנו נכנסים לאולפני "Hertz" שבפולין (אותם אולפנים של Behemoth ו-Vader) עם האלבום החדש, עליו יעבוד בין השאר המפיק המוזיקאלי Wojciech Wieslawski, שהפיק בין השאר את שני האלבומים האחרונים של Behemoth.
מה הכיוון המוזיקלי של הלהקה בימים אלו, איך הוא נשמע לעומת זה שהיה באלבום האחרון שיצא – Second Strike: Through the Flames of the Ages?
באלבום החדש הולך להיות את אותו אפקט מאסיבי אבל הצד של הבלאק מטאל הרבה פחות ניכר בחומר. זה קשה להגדיר את הכיוון כי Arafel זה Arafel, אנחנו לא יכולים לתת לך דוגמא או להכליל את זה בתוך ז'אנר. רוב הקו המוזיקאלי אפשר להגיד שמאוד פונה לסגנון הויקינג מטאל, מבלי להתעלק על מורשת שלא קשורה אלינו, אבל עם ריפים ותיפוף שלא מורידים מהטעם של דת' מטאל שלא לוקח שבויים… על גב כל אלה יש לנו את הכינור שעכשיו משחק תפקיד מרכזי יותר ומאייש את עמדת הגיטרה מה שיוצר ניגוד שמיעתי מוחלט אבל מפגיז! מבחינת הליריקה והמסר של השירים – עד עכשיו רוב הנושאים היו על אגדות עם ואלמנטים שקשורים למורשת הסלבית, לא זנחנו את זה לגמרי, אבל מיותר לציין שהאלבום יהיה כולו באנגלית וגם רוב הנושאים יהיו מבוססים על אגדות אבל לא ידברו ישירות עליהן – סיפורים משלנו כאנשים ואיך אנחנו רואים את האדם ניצב בפני עצמו ובפני הטבע. לכל שיר יש את המסר שלו,אבל הרעיון הגדול הוא הקונפליקט הנ"ל.
בואו נחזור שנייה לכל השינויים שעברו על ההרכב בשנה-שנתיים האחרונות, אתם יכולים לפרט מה הם, מי עזב ומי הצטרף, ולמה כל זה קרה?
לא נראה שכדאי לדוש במה שהיה כי זה לא רלוונטי למי שאנחנו עכשיו והשארנו את כל הסאגה הזו מאחורינו. זה לא סוד שאילייה שאייש את עמדת הסולן (בהצטיינות יתרה ד"א) עזב ואיתו גם פבל שאייש את עמדת הגיטרה. אנחנו מניחים שהיו כמה גורמים לעזיבה – כשבראש כמובן העלייה של The Fading וחוסר היכולת של שניהם להשקיע בשני הרכבים, בטח כשיש הזדמנות כזו בפתח… חשוב לנו מאוד לפתוח את השק הזה סופסוף ואנחנו שמחים ששאלת את זה, כי הרבה רוצים לדעת מה קרה. רוב האנשים מחפשים לשמוע את הלכלוך, אבל האמת היא שאין שום לכלוך, לא נראה לי שהיינו נוהגים אחרת במקומם. זה מתסכל לתת ולתת את הנשמה ולהרגיש שאתה לא רואה את עצמך.
נאשה: במיוחד אצל אילייה זה בלט, לפחות ממה שאני ראיתי, הוא עשה את מה שנכון בשבילו וזה לא היה לו קל, אני מתה על אילייה, ובתור אחת שהייתה מאחורי הקלעים גם עם The Fading אני חייבת לציין שכל מה שהם מקבלים עכשיו או איי פעם יקבלו זה מגיע להם! הם עבדו מאוד קשה ואפשר רק ללמוד מזה, החבר'ה האלה אדירים… ואכן זה היה שיעור חשוב עבורנו. כשהגענו לפרשת הדרכים זה היה או לפרק את הכל או לעוף למעלה בכל הכוח מבלי להסתכל אחורה. בחרנו באופציה השנייה ופשוט התחלנו מאפס, זה היה נורא מתסכל… להיות 10 שנים בסצנה ואז להתחיל לעבוד כמו להקה מתחילה. הפסקנו להישען על כל השגי העבר והתחלנו לרוץ כלפי ההישגים העתידיים. השינויים התבטאו בהחלפת ציוד,שינוי צורת הכתיבה,חלוקת התפקידים והעבודה שלנו בחזרות, שינויים בהנהלה של הלהקה ובעיקר בקידום שלה. כרגע אין לנו גיטריסט שני אבל הכינור ממלא מקום מכובד ביותר בעזרת מספר פדאלים ואפקטים שבעבר לא יושמו על כלים כאלה, מה שנתן לנו מקום לחידוש… ומי שהצטרף להרכב כמובן זה Helge שלנו, שאנחנו חולים לו על התחת הנורדי [צוחקת]…
קצת לגבי הצטרפותה של נאשה על עמדת הכינור, מאיפה הגיע הרעיון של השימוש בכינור באופן קבוע בלהקה?
ובכן, השתמשנו בכינור גם בהקלטות של האלבום וכשרצינו להופיע עם אותו אפקט, השגנו את נאשה – הישג שבזמנים הקשים שהלהקה עברה התגלה כגלגל הצלה שהתבטא הרבה מעבר לנגינה על הכינור. בהתחלה זה היה נגינה רק של הקטעים שהיו באלבום, אחר-כך הועברו כמה מתפקידי הגיטרה אליה עם תוספות קטנות משלה. היום הכינור הוא חלק בלתי נפרד מהחומר וזה יתבטא מאוד באלבום החדש.
קודה חשובה היא כמובן הצטרפותו של Helge מ-Equilibrium ללהקה, איך נוצר הקשר איתו לראשונה?
ובכן, כחלק מההחלטה שלנו לעוף למעלה הבנו שאנחנו צריכים סולן מן הסתם…
Helge: פגשתי את נאשה לפני כמה שנים בפסטיבל באירופה, אחרי חלופת מיילים היא שאלה אותי בנובמבר האחרון אם אני רוצה להצטרף לחבורה, בדיוק עזבתי את העבודה שלי והיה לי יותר זמן לעשות מוזיקה, אז חשבתי לעצמי – Hell Yeah!
איך ולמה הגיע Helge להחלטה להצטרף להרכב? איך זה ישתלב עם תפקידו בלהקת האם שלו?
Helge: אני אוהב את הסאונד! אחרת לא הייתי כאן [צוחק]… הם באמת יודעים מה הם עושים, וזה טוב. מעבר לשירה וההקלטה הרצון שלי הוא להביא את הלהקה יותר לאירופה, אנשים שם לא יודעים בכלל מה קורה כאן, אותו דבר היה נכון גם לגבי! אז עכשיו אני הנביא החדש של ארץ הקודש [צוחק]… יש לי הרבה זמן למוזיקה עכשיו, כמובן שישראל קצת רחוקה מכדי לעשות חזרות כל שבוע אבל זה היה ברור מההתחלה. בכל מקרה, פעם הבאה שאני אבוא אני אהיה מוכן יותר לביקורת הגבולות המסריחה שלכם, הם כמעט לא נתנו לי להיכנס כי כששאלו מה מטרת הביקור שלי בישראל עניתי: "לשתות בירה ולבלות." מעבר לזה – חם פה מידי! מרגיש כמו בתנור, אבל אני מתרגל לזה יותר ויותר, והאנשים נחמדים! למרות הבחור ההוא בשוק הפשפשים… (אני ל-א רוצה את המקטרת שלך!)
איך זה יעבוד מבחינת Arafel? איך אתם צופים לתפקד כהרכב כשהסולן תושב חוץ עסוק?
אנחנו חושבים ששילוב שכזה כבר הוכיח את עצמו כאן בארצנו הקטנטונת וזה גם לא הנסיון הראשון שלנו עם סולן מחו"ל כמו מירון מ-Tvangeste ועוד נגנים שהיו שותפים באלבומים הקודמים… Helge בא לכאן בכיף לעיתים תכופות ומאוד חשוב לו להשקיע בלהקה, כבר מהיום הראשון הוא הפגין כריזמה בכל הנוגע לתפקוד שלו איתנו. אנחנו לא חוזי עתידות אבל אנחנו מקווים לפעמים לסוע לשם לפעמים הוא יגיע לכאן. המצב סביר להניח יוריד את כמות ההופעות שלנו בארץ אבל מקווים שיגביר את הפעילות שלנו שם. כמובן שפלאי טכנולוגיה כגון אינטרנט וכל מה שנלווה אליו מאוד עוזרים לגשר על עבודה ממרחק. Helge הוא אמנם טיפוס עסוק, אבל הוא לא יכול לשבת בשקט יום אחד, אז זה לטובתנו.
![](/wp-content/uploads/1970/01/arafelrenewed-02-band.jpg)
הלהקה פועלת לאט בכל מה שקשור להוצאת אלבומים, זה במיוחד מאז האלבום האחרון, מה הדבר שעוצר התקדמות מהירה יותר?
מן הסתם התחלופה המעצבנת הזו של חברי להקה… ועוד דברים שקשורים למובן מאליו – כסף, שזה יכל להגיע רק מקידום נכון, דבר שלא היה הצד החזק שלנו בזמנו. היום הבנו שצריך טיפה יותר מחומר חזק כדי להצליח בעסק, גם אנחנו מביאים הרבה מעצמנו למוזיקה ואנחנו צריכים להתבשל בתוך עצמנו לפני שמוציאים אלבום. עדיף להוציא אלבומים בקצב איטי אבל שכל אחד יהיה מפוצץ מאשר להוציא כל הזמן אלבומים ולאבד את זה…
קצת לגבי הקונספט והמוזיקה, איך נולד הרעיון של לשלב פולק אירופאי וסלבי עם בלאק מטאל?
זה לא שילוב שלא עשו לפנינו… אנחנו מניחים שכל אחד הביא מעצמו היות ורובנו מגיעים מהמקורות האלה. זה פשוט משהו שזרם מההתחלה. גם כמובן שהיה ברור לנו שהחוכמה היא להביא חידוש ולא לעשות דברים באותה צורה כמו שותפינו למטאל, האהבה לפולק ולבלאק היא משהו שהגיע מכולנו. היום כמובן, אנשים חדשים זה גם טעם חדש… לכן גם הכיוון השתנה.
למה בחרתם ללכת על שם בעברית ולא משהו בשפה הרוסית שמסתדר עם הקונספט?
האמת ש-"Arafel" זה לוא דווקא משהו ישראלי… זו מילה בעלת משמעות בכמה אגדות וסיפורי פנטזיה,על פי Dune למשל, Arafel הוא המביא לדין של כל המין האנושי. כעיקרון, השם עצמו ניתן עוד בשנת 1997, כשלשיי ועוד כמה חברה מבית-הספר הקימו את הלהקה, ובתור ילדים, ובהתחשב באותם זמנים, אהבו לקשור הרבה דברים למיסטיקה, ניגיליזם וכ"ו. כיום אנו לא מכניסים הרבה משמעות בשם מכיוון שזה כבר כמו שם של בן-אדם בשבילנו, שניתן מלידה, ואתה כבר לא באמת חושב עליו ממש.
מה היו ההרכבים שהשפיעו בגדול על הסגנון שהלהקה מנגנת?
פליקס: כל אחד הביא מעצמו. אני מניח שלא היו הרכבים שהשפיעו על זה, אני רואה אותנו כחלק מהתפתחות הסגנון. התחלנו הרי מוקדם, משנת 97' ואנחנו התפתחנו באותו קצב של הז'אנרים האלה שהקיפו אותנו כגון הבלאק והדת'. השינוי היה במגמה עולמית ואנחנו גדלנו עם הסצנה לזה עד שהגענו לקו הישר והמנצח שלנו בתוספות של כל אחד. יש לנו מגוון של טעמים מוזיקאליים בלהקה – קלאסי, פולק, בלאק, דת, ת'ראש… והחיבור שלנו כאנשים השפיע על החיבור בנגינה משוטפת והביא להתפתחות של התוצאות.
נאשה: אני בכלל הגעתי מהבלאק והדת'… להקות כמו Gorgoroth ,Enslaved ,Marduk ,Ulver… כלום מזה לא הגיע איתי ללהקה! אבל הניסיון שלי במוזיקה קלאסית והאהבה לפולק ממקורות שונים הביא המון אלמנטים קופצניים בחומר החדש. בזמן החומר הישן עוד לא הייתי פה, סביר להניח שותה את עצמי למוות עם פאנקיסטים [צוחקת]…
Helge: אני הבאתי בירה ללהקה, ולא ממש השפעתי עליה – אבל הייתי שימושי! [צוחק]… אני שומע מטאל יותר מ-12 שנה, ככה שיש הרבה להקות ומוזיקאים שהשפיעו, אבל בשנים האחרונות אני נוטה ללכת על סאונד רגוע יותר של להקות כמו Agalloch, Tenhi, Ulver הישנים, ואני רואה הרבה מזה ב-Arafel.
אחד הדברים הבעייתיים עם הז'אנר, הוא שהרבה מהלהקות יוצאות רוסיה שמנגנות אותו הן להקות לאומניות, ואפילו אנטישמיות או סתם גזעניות, אם אלה Nocturnal Mortum כמובן, או Temnozor ו-Astrofaes בין רבות אחרות. קודם כל, יש מי שמתבלבל ולא מבין שאתם מישראל ומזהה אתכם עם הלהקות האלו?
לא קרה מקרה ובכללי לדעתנו אין מקום לפוליטיקה במטאל… את זה נשאיר למדיומים כמו פופ או ראפ. להקה שמשתמשת בכל המסביב הזה כנראה לא בוטחת מספיק במוזיקה שלה.
אתם בעצמכם מקשיבים ללהקות האלו ובסגנון שלהן? אם כן – איך זה מסתדר עם היחס והגישה שלהם ליהדות?
רוב הלהקות האלה לא שוות שמיעה מבחינת חומר או איכות שהן מביאות. אז קשה לנו לתת לך תשובה חד משמעית כי זה לא מעניין אותנו ואנחנו לא רוצים להיכנס לזה, זה לא תחום שאנחנו שוחים בו, אנחנו לא אנשי דת.
איפה אתם עומדים מבחינת המילים, המסר הפגני והסלבי לעומת מה שאותן להקות לאומניות אומרות?
פליקס: פשוט מאוד.. תמיד היינו מסתמכים על היסטוריה ולא על פרופגנדות.
נאשה: אנחנו לא מדברים על אדם מול אדם, אלא אדם מול דברים גדולים יותר. אנחנו לא מטיפים לשום דבר שקשור במה שהאדם הביא לעולם הזה ולא רואים את עצמנו שגרירים ודוברים של אף תרבות, דת או גזע.
עד כמה אתם מחוברים בעצמכם לז'אנר הזה במקור? זאת מוזיקה ששמעתם מהבית?
Helge: מעולם לא שמעתי כלום כמו Arafel בבית, זה משהו מיוחד בשבילי ואני חייב להגיד לך שאני פא**נג אוהב את הלהקה הזאת!
פליקס: אם לא היינו מחוברים לז'אנר מן הסתם לא היינו עושים את זה. מי שישפוט את החיבור שלנו לז'אנר זה רק הקהל, אנחנו מבחינתנו שלמים עם מה שאנחנו עושים.
בואו נחזור להווה, מה צפוי לכם בזמן הקרוב מבחינת הופעות?
אין לנו מושג מה צפוי, אנחנו עושים הכל בצעדים קטנים בתקווה שזה יוביל למקום טוב… אנחנו לא ממש רוצים לפרט מה עתיד להגיע מבחינת החשיפה שלנו לקהל הרחב, אבל אפשר להגיד שיש הרבה עניין בלהקה מצד כל מיני גורמים שלוקחים חלק בתעשיית המטאל העולמית.
מה לגבי ההופעה עם Behemoth, מה המרגש לקראת ההופעה ומה אתם מתכננים עבורנו שם?
Helge: יש לנו הופעה עם Behemoth?? מגניב!! [צוחק]…
סתם! מרגש מאוד וחיובי סך הכל, התכוננו הרבה ואנחנו מקווים שהכל יילך חלק – התגעגענו מאוד לקהל! אנחנו הולכים לעשות בכורה להרבה דברים שלא ראיתם עד עכשיו, סולן חדש כמובן, ציוד חדש ואפילו מראה חדש. תהיה הפתעה אחת שאנחנו בטוחים שתמותו עליה…א בל אם נגלה זאת לא תהיה הפתעה!
Helge: האמת היא שאני רוצה לגלות עד כמה הקהל פה יודע להשתולל!! אבל ברצינות, אני באמת סקרן לראות את המטאליסטים אצלכם… [בעברית עילגת] בירה חינם לכולם, אם לא נעשה בלאגן!!!