Excessum – מורים להשמדה עצמית

מרואין: אלעד מנור, בסיסט להקת Excessum
קשה להאמין שאת המיני אלבום החדש של Excessum לא ייצרה איזו להקה שבדית וותיקה, מדובר במיקס של דת' טכני ות'ראש מודרני מהסוג שכמעט ואין להקות ישראליות שעוסקות בו. אני אישית מסמן אותם כאחת התקוות הגדולות לייצוא של המטאל הישראלי, ולו בשל העובדה שהאלבום הוא אחד הבוגרים והמנוגנים היטב ששמעתי לאחרונה. עם הופעה חגיגית להוצאתו שנערכת השבוע, קיבלנו את הפרטים המלוכלכים מבסיסט הלהקה.
אהלן, קודם כל מזל טוב על ה-EP החדש, למה Instruction For Self Destruction?
תודה רבה אלון! זהו מאורע מרגש מאוד עבורינו, אשכינו רוטטים ללא הפסק. שם האלבום נבחר לפי הקונספט של הליריקה, והוא למעשה מבטא את כל הדרכים האפשריות להרס עצמי של בנאדם.
יש קשר בין העטיפה לשם האלבום או התוכן שלו?
העטיפה מייצגת את הרעיון מאחורי המילים, כשלמעשה ההרס נעשה במו ידיו של האדם. ניתן לראות את עטיפה בתוך עצמה כשזה למעשה מסמל את כל מה שהאדם כבר יודע וחווה, אבל לא למד מטעויותיו ונפל קורבן למעשיו של עצמו פעם נוספת…
על מה מדברים הטקסטים של האלבום עצמו?
השיר הראשון "Deception", מספר על הפגמים שלנו כבני אדם, השיר מתייחס בכלליות לכל אותם אירועים שאנחנו לא מצליחים למנוע, וממשיכים לרדוף אותנו כל החיים. השיר השני "Destination, Life" מספר על אדם שמנסה ליצור משהו בחייו אך למעשה מבין שאיבד את ההזדמנות הזו, מה שגורם להתמוטטות עצבים. "Suffer And Die" נכתב לאחר הפיגוע בדולפינריום, כל הכעס והתסכול מאותו אירוע נוראי בא לידי ביטוי בשיר הזה. הוא מוקדש לעולם האיסלאם אשר מעמיד את הקיום האנושי בסכנה. "Infernal Existence" מכוון לכל אותם אנשים אשר עוצמים עיניים, ומתעסקים בעניינים שוליים בזמן שהעולם שלנו הולך ונרקב. אי אפשר לפתור את הבעיה הזו ע"י התעלמות ממנה. השיר האחרון "Kingdom Loneliness" מן הסתם עוסק בבדידות, מצב שכל אחד הספיק לחוות בחייו. חלקינו מצליחים לשרוד את הרגעים הקשים האלה, אבל יש אנשים שהתחושה הזו מלווה אותם כל החיים.
הסאונד של האלבום אדיר, אני מבין שעבדתם גיא ווב [Groove-Studios], עם דניאל [איש Acropolis ו-Arafel] ומאור אפלבוים [איש Moonskin ו-Thy Mesmerized] על המאסטר, למה בחרתם את שלושת החבר'ה האלה?
באותה תקופה של ההקלטות עשינו חזרות באולפן הגרוב, והחלטנו שזה המקום הטוב ביותר להקליט בו את אלבום הבכורה שלנו. עבדנו עם גיא ווב אותו היכרנו תקופה ארוכה לפני כן וסמכנו על הידע המקצועי והרזומה שלו. דניאל הוא חבר טוב שלנו כבר הרבה שנים, אלעד ושקד מנגנים איתו כבר מספר שנים ב-Acropolis ובהרכבים שונים, ולא היה בנאדם מתאים ממנו להפקת ה-EP, חוץ מזה שהוא ממש כוסון. מאור אפלבוים מוכר בסצינה כאיש מקצוע מיומן, ולכן החיבור איתו היה טבעי.
מה חיפשתם בסאונד של האלבום? חשבתם על סאונד של להקה או אלבום שאתם אוהבים ורוצים שיזכיר?
רצינו להפיק אלבום ברמה גבוהה יותר מהסטנדרטים שעד כה הוצבו בארץ בכל הנוגע למטאל. המטרה שלנו הייתה להגיע לתוצאה שתוכל לדבר גם לקהל בחו"ל באותה מידה. כמו שאנחנו מושפעים מלהקות גדולות מחו"ל בכתיבת המוזיקה שלנו, כך גם ניסינו להגיע לסטנדרט של סאונד שלא היה מבייש את אותן להקות. כמובן שהאמצעים שעמדו לרשותינו לא מתקרבים לציוד איתו מפיקים אלבומי מטאל בחו"ל.
בגדול איך הייתם מגדירים את המוזיקה שלכם באמת? דת' טכני? מטאלקור? ניאו-ת'ראש?
קשה להגביל את המוזיקה שאנחנו יוצרים לז'אנר ספציפי במטאל. אפשר למצוא אצלנו שילוב של מהירות, מלודיה וגרוב. כמובן שמבחינה מוזיקלית אנחנו מתפתחים באופן תמידי, אנחנו מושפעים מכל הז'אנרים המוזיקליים על הסקאלה, לא רק מהמטאל.
נראה לי שמבחינת נגינה די דחפתם את עצמכם על הגבול באלבום, וזה מתבטא בהרבה רגעים בו, אתם מרגישים שבאמת הצלחתם לתת בו את המקסימום?
האלבום משקף את יכולות הנגינה של כל אחד מאיתנו לאותה תקופה. בתקופה שעברה מאז הקלטת האלבום, באופן טבעי כל אחד מאיתנו השתפר והתפתח לכיוונים חדשים.
למה בעצם EP ולמה לא בלייבל כלשהו?
למעשה זהו אינו EP. זהו אלבום מלא המנוגן ממש ממש מהר. *צוחק* בתור להקת מטאל מישראל, ידוע שהסיכויים לאלבום בכורה בלייבל הוא משימה בלתי אפשרית, לכן החלטנו להפיץ את האלבום באופן עצמאי.

החומר שלכם מורכב בכל קנה מידה, עד כמה קשה הכתיבה שלו?
מאוד. תראה, האלבום הוא תוצאה של עבודת הלחנה ממושכת. כל שיר ושיר עובר שינויים רבים עד שהוא מגיע לגרסתו הסופית. כתיבת שיר של Excessum די דומה ללידת עכוז.
בהופעות הדגש הוא על ביצוע מדויק של השירים או אנרגיה?
אין מצב להעדפה של אחד מהם על פני השני. החומר שלנו דורש דיוק מקסימלי בנגינה בהופעה, עם זאת אי אפשר להתחמק מלתת בראש – זה מטאל!
עכשיו להיסטוריה, מתי התחלתם באיזו צורה?
אקססום בגלגול הראשון שלה נוצרה באיזור שנת 2000 ע"י איליה ובוריס, אח של אריה. ההרכב התייצב והתחיל לעבוד ברצינות ב-2003, והשאר היסטוריה.
מה זה Excessum?
אל תשאל.
אני מבין שההרכב עבר לא מעט שינויים, מה המרכזיים שבהם?
השינוי המרכזי היה עזיבתו של הגיטריסט לאון בזמן תהליך המיקס. לאון ניגן איתנו תקופה ארוכה והיה שותף מלא לכתיבת החומר ולהקלטות האלבום. לאחר מכן הצטרף אלינו יוני מלהקת Dissonant, בה גם שקד מנגן.
מהו חלקו של בוריס באלבום?
מאז שבוריס עזב את ההרכב, הוא עוזר ותורם לנו בכל צורה אפשרית. אפשר להגיד שבלעדיו האלבום הזה לא היה יוצא לאור.
איך הגעתם לז'אנר שאתם מנגנים? אילו להקות אהבתם והשפיעו עליכם לנגן אותו?
אנחנו חסידים גדולים של הסצינה השבדית. אנחנו מושפעים מלהקות כמו Darkane ו-The Haunted, כמו כן גם מתרבות המטאלקור האמריקאית.
בדיוק היום שמעתי את The Sickness של Hatesphere וכששמעתי את ה-EP מאוחר יותר לא יכולתי שלא לשים לב לדמיון, מקרי?
תודה על המחמאה! אין ספק ש-Hatesphere להקה אדירה. הם נותנים בראש כמו חבורה של פינגווינים תועים. אולי שמעת דמיון ל-Hatesphere, אך המטרה שלנו היא בהחלט לא להישמע כמו להקה אחרת, אלא להישמע כמו Excessum.
קצת על ההופעה הקרובה, מה מתוכנן?
אנחנו הולכים לנגן ממש ממש מהר. פורמן הולך לכסות את רומנו ברוטב פיצה. Abed ו-White Noise הולכים לתת לכם בראש. יהיו כמה הפתעות נוספות… תבואו ותביאו את האחיות הקטנות שלכם.
מה הרעיון מאחורי הפלייר? לאיזה קו אתם מחכים וממתי עוצרים אוטובוס כמו שעוצרים טרמפ?
רוב הפלאיירים להופעות מטאל בארץ נראים אותו דבר – חברי הלהקה עומדים בפוזה קשוחה ומתחתיהם הלוגו. רצינו לעצב פלאייר שיבלוט יותר מהפלאייר הסטנדרטי. לגבי התמונה עצמה, היא צולמה בשבת, מן הסתם לא היו אוטובוסים אז היינו חייבים לתפוס טרמפ.
אתם נוטים לבצע קאברים בהופעות? יש כאלו תכנונים למחר?
עד היום ניגנו קאברים פה ושם כמחווה ללהקות שאנחנו אוהבים. בהופעה ננסה לאלתר משהו.
מוטיב ידוע בהופעות בארץ הוא אורחים בהופעה כמו שיש בסדר פסח בבית של סבא וסבתא, יהיו כאלו גם אצלכם? אפיקומן?
אושיק לוי יתארח בקאבר לשיר הזה מהשוטר אזולאי. דודו זר לא החזיר לנו טלפונים.
מסר אחרון למי ששוקל לבוא?
אתה שוקל לבוא, אנחנו ביחד שוקלים 350 קילו. זה יותר. עכשיו ברצינות, אנחנו רוצים לראות את כל הסצינה האדירה שלנו חוגגת איתנו את השקת האלבום הראשון שלנו. זה יהיה ערב שאסור להפסיד!