Various Artists – Pagan Fire
- Bathory - Song To Hall Up High
- Enslaved - Isa
- Unleashed - The Longships Are Coming
- Amon Amarth - Victorious March
- Wintersun - Winter Madness
- Finntroll - Nedgång
- Equilibrium - Blut Im Auge
- Moonsorrow - Kylän Päässä
- Primordial - Empire Falls (Edit)
- Eluveitie - Inis Mona
- Korpiklaani - Tapporauta
- Ensiferum - Deathbringer From The Sky
- Falkenbach - Laeknishendr
- Thyrfing - Höst
- Turisas - Battle Metal
- Bal-Sagoth - Shackled To The Trilithon Of Kutulu
- Amon Amarth - The Pursuit Of Vikings
- Helheim - Jernskogen
- Týr - Regin Smidur
- Battlelore - Storm Of The Blades
- Enslaved - Path To Vanir
- Enherjer - Ironbound
- Wintersun - Beyond The Dark Sun
- Ensiferum - Athi
- Finntroll - Trollhammaren
- Manegarm - Sigrblot
- Eluveitie - Of Fire, Wind & Wisdom
קשה לי להודות בזה, אבל ז'אנר הפולק מטאל המורחב הוא כבר מזמן לא נחלתם של יחידים, או חולי נפש ליתר דיוק. לפני מספר שנים, כשמישהו כמוני למשל ניסה לספר לאנשים על להקה בשם Finntroll, שמו אותי ללעג בציבור וזרקו עלי אבנים, כנראה כמחווה למה שעשו לטרולים בימי קדם (נניח בצד את העובדה שלא היו טרולים באמת).
כיום, לא רק שאותם טרולים מקובלים בציבור, אלא גם כל החברים שלהם מהיער, השיכורים, הויקינגים ומי לא – כולם הפכו למצרך חשוב בקרב חובבי המטאל הצעירים. נכון שהמצב בהחלט השתפר עבור אותן להקות ששמעתי, אך במעין הרגשה סדיסטית, הבנתי שלמעשה נהניתי יותר מהתקופה בה אף אחד לא הבין על מה דיברתי, לעומת עכשיו שכל אחד הפך לפולקולוג בפני עצמו.
המבינים בסגנון (או הפולקולוגים) יכולים להבדיל כבר בין כל תתי הז'אנרים של הפולק מטאל, בין אם זה הויקינג (שלמעשה הגיע קודם), הפגאני, האפי, הבלאקי עם הנגיעות חליל או כל דבר אחר שעושה את המוזיקה שלנו לטובה, אך בימינו, כשקהל חדש מגיע כל כמה חודשים, צריך איזה משהו שידריך אותו בין הגרזן לכינור – וזה בדיוק מה שעומד מאחורי האוסף Pagan Fire של Nuclear Blast.
האוסף העצום הזה מגיע במהדורה רגילה או עם 2 דיסקים, אחד עם שישה-עשר שירים של מיטב להקות העבר וההווה של הז'אנר, ודיסק שני שהוא בעצם תקליטור DVD המכיל כ-11 קליפים נבחרים של חלק מהלהקות באוסף וכן כמה אחרות שלא זכו להיות על ה-CD הרגיל. החבילה המושקעת הזאת עטופה בצורה מרשימה והיא מגיעה עם חוברת המציגה את הסיפור מאחורי יצירתו של הז'אנר, את המקורות שלו וכל אחת מהלהקות המופיעות בו – דבר מאד מתחשב עבור אוסף של שירים.
ואם כבר הזכרנו את השירים, הגיע הזמן שנדבר עליהם. ראשית, לא מדובר אך ורק בשירים שכבר שמעתם, למעשה ניתן למצוא פה כמה קטעים מהוצאות חדשות שבדיוק עכשיו יצאו לאוויר העולם. שנית, אלבום האוסף מהווה מעין מעבר בין הישן לחדש, בין הלהקות המובילות כיום לבין אותן חלוצות שהתחילו את כל העניין בפולק \ ויקינג ובכלל, שהשפיעו על כל ז'אנר המטאל – וזה בדיוק מה שמייצגת הלהקה הראשונה באוסף, Bathory.
בזמן ש-Skyclad (שאין לה שיר באלבום, אלא רק אזכור בטקסט) למעשה יצרה את ז'אנר הפולק מטאל שאנחנו מכירים היום, Bathory הייתה אחראית על הויקינג מטאל, שבקצרה לאו דווקא חייב לכלול כלים מיוחדים, אלא צריך להיות קשור בנושא התרבות הנורדית והויקינגים בעיקר. השיר שנבחר לייצג את עבודתו של Quorthon (ז"ל), האיש מאחורי Bathory, הוא דווקא "Song To Hall Up High" האקוסטי, שבמקור הופיע באלבום Hammerheart מ-1990.
למאזינים חדשים זו היא התחלה מעולה, אך למי שכבר ספג את הויקינג מטאל שלו, זה ישמע מעט בנאלי ומיושן – עם כל הכבוד לאחד מאבות הז'אנר. וזו למעשה הבעיה עם חלק מהשירים פה, אף על פי שמדובר באוסף מרשים במיוחד, הוא לא בנוי למי שכבר בקיא בז'אנר, אלא אם זה בתור מתנה למישהו שלא שמע את המוזיקה הזו בעבר. מה שכן, הוא מספר את ההיסטוריה של הז'אנר בצורה נפלאה, החל מ-Bathory ו-Enslaved, דרך Unleashed ועד ל-Amon Amarth, שכל אחת בדרכה שלה השפיעה על הז'אנר.
לאחר הצגתן של הלהקות הוותיקות אנו מקבלים משהו יותר מודרני בדמות "Winter Madness" של Wintersun, להקתו של חבר Ensiferum לשעבר Jari Mäenpää שמשיט אותנו אל פינלנד הקרה עם שיר המשלב באופן נהדר בין ויקינג, פולק ומטאל פרוגרסיבי, מהיר, חד וחלק. לאחריו מגיעה עוד יציאה עכשווית והפעם מהאלבום האחרון של Finntroll, שכנראה נבחרו לייצג את השינוי שעבר על חלק מהלהקות במהלך השנים, כאשר במקרה של הטרולים מדובר בלא מעט, עם סולן חדש וגישה יותר אפלה וזדונית מבעבר.
משם האוסף ממשיך עם Equilibrium הצעירה, שזכתה להיכנס לאוסף בזכות הפופולאריות שלה בפסטיבלים השונים, אך לאחריה מגיעה לא אחרת מאשר Moonsorrow, אחת הלהקות האהובות עלי, בשיר "Kylän Päässä" שמגיע דווקא מאלבומה השני והמעולה. מיד עם עזיבתם של הפינים, בקול מלנכולי ונגינה אווירתית, אנו מקבלים את בואם של האירים מ-Primordial – עוד אחת מהלהקות המייצגות של הז'אנר, שעם אלבומה האחרון To The Nameless Dead כבשה כמה מחוזות נוספים במסעה.
מהגבעות הירוקות של אירלנד אנו קופצים להרים הקפואים של שוויץ ול-Eluveitie שלוקחים את הפיקוד עם השיר המצוין "Inis Mona" מאלבומם האחרון Slania. השילוב של הדת' מטאל עם כלי הפולק המיוחדים ומסורת קלטית ארוכת שנים יוצרים עוד שיר מייצג לכל הז'אנר הזה – ואני מתגאה. בחזרה בפינלנד לעומת זאת, השיכורים מ-Korpiklaani החליטו להוציא את הכינור והאקורדיון שלהם לשיר שמח מתוך Korven Kuningas שיצא ממש עכשיו ואילו הלוחמים מ-Ensiferum שלפו חרבות לקראת מתקפת ויקינג מטאל מהאוויר.
אך בזמן שהמשוגעים מפינלנד ממשיכים לחגוג, בגרמניה העניינים הופכים לרציניים כאשר Vratyas Vakyas, האיש מאחורי Falkenbach, מגיע עם הבלאק מטאל שלו ושילוב הפולק האקוסטי הנהדר שבזכותו הפך לסוג של יורש ל-Quorthon. אחריו, עם פתיחה ידידותית, מגיעים השוודים מ-Thyrfing בשיר "Höst" מתוך אלבומם האחרון Farsotstider. למרות שהיה שקט במחנה של ההרכב מאז שעזבו אותו הסולן Thomas והגיטריסט Henrik, החבר'ה האלה נשבעו בתנועת יד דרמתית שהם עוד יחזרו לנקום – ואני מחכה.
עם סיום, הברברים הפינים מ-Turisas מסתערים כדי לסגור את הבאסטה עם השיר "Battle Metal" שמייצג את הסגנון שלהם וממש לפני שהוצאנו את טיפת האנרגיה האחרונה מגיע תורם של Bal-Sagoth הבריטים, המיוצגים כאן בשיר אפי במיוחד, שסוגר את האוסף עם רצון לעוד. אבל רגע, יש עוד! בדיסק ה-DVD שמצורף למהדורה המיוחדת נגלה עוד כמה קליפים משובחים של כמה מההרכבים שכבר הכרנו – ביניהם Amon Amarth, Finntroll ו-Eluveitie – לצד טעימה מלהקות כמו Einherjer המיתולוגית, Týr מאיי פארו ו-Manegarm השוודית החביבה.
אמנם נראה כי הושקעה מחשבה רבה בקיבוץ החומר לאוסף הזה ובהצגת ההרכבים המשתתפים בו, אך עדיין חסרות לי פה כמה להקות חשובות כמו Skyclad שהזכרתי בהתחלה, או Subway To Sally ו-In Extremo הגרמניות שעושות פולק מעניין. עם זאת, רצוי לזכור שהקונספט העיקרי מאחורי האוסף הוא דווקא הנושא הפגאני \ ויקינגי, בו (כידוע) לא עוסקות כל להקות הפולק מטאל. מה שלא יהיה, במידה ורק נכנסתם לסגנון, או שאתם פשוט מעונינים להפיץ את הבשורה, זה האוסף בשבילכם – אז חבשו את הקסדות, שייפו הגרזנים וצאו למלחמה.